Lékařská komora odsoudila protikrizový balíček ve zdravotnictví

Praha - Česká lékařská komora ostře odsoudila tzv. protikrizová opatření ministerstva zdravotnictví. Podle komory jsou spíše cestou, jak prohloubit dopady ekonomické recese na resort zdravotnictví. Prezident komory Milan Kubek dnes proto napsal dopis premiérovi v demisi Mirku Topolánkovi, designovanému premiérovi Janu Fischerovi, předsedům politických stran i poslancům, ve kterém je vyzývá, aby zabránili přijetí těch částí návrhu, které se týkají stanovení úhrad léků ze zdravotního pojištění a změn v platbách státu za děti, důchodce a nezaměstnané.

„Návrh je podáván jako pomoc pro zdravotnictví, ale je to pomoc pro farmaceutické firmy a je to možná pomoc pro státní rozpočet - vláda chce stabilizovat státní rozpočet za cenu destabilizace zdravotního pojištění,“ uvedl Kubek.

Výsledkem přijetí návrhu by podle něj bylo v období do konce roku 2010 zvýšení výdajů zdravotních pojišťoven za léky o zhruba 2,5 miliardy korun a zároveň snížení příjmů veřejného zdravotního pojištění přinejmenším o 3,1 miliardy korun.

Pokud bude schválen protikrizový balíček, zaplatí stát za jednoho svého pojištěnce do konce roku 2010 o 516 korun méně, než kolik by zaplatil při jeho neschválení. Při celkem šesti milionech pojištěnců, za něž platí stát, přijde zdravotnictví minimálně o 3,1 miliardy, vysvětlil výpočet Kubek.

Komora podle ministerstva vychází z nesprávných údajů

První náměstek ministryně Marek Šnajdr ale uvedl, že prezident Kubek vychází ve svých výpočtech z nesprávných údajů. Zdravotnictví dostane prý letos a příští rok dohromady deset miliard navíc. „Protikrizová opatření zvýší příjmy pojišťoven již od 1. července letošního roku,“ zdůraznil Šnajdr. Pojišťovny si totiž nechají méně na provoz a prevenci. Do péče tak budou moci dát letos o miliardu víc, příští rok o 1,5 miliardy.
S navýšením příjmů z plateb státu to bude letos navíc 3,5 miliardy a příští rok 6,5 miliardy, to je deset miliard za oba roky. Ve variantě lékařské komory je jen 8,5 miliardy, uvedl Šnajdr.

Zdravotním pojišťovnám se navrhované úpravy nelíbí, úspory na prevenci se prý v konečném důsledku nemusí vyplatit, v budoucnu by se totiž mohla zvýšit nemocnost. A viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera protestuje i proti druhému návrhu: „Když razantně snížíme provozní náklady pojišťoven, tak to bude omezení kontrolních činností, kdy jedna koruna úspor může znamenat mnohatisicové ztráty na straně nedovýběru pojsitného či případně zbytečně utracených peněz za zdravotní péči.“

Podle jeho předpokladu by návrh měla v nejbližších dnech projednat vláda. Poté ho dostane sněmovna, ministerstvo zároveň zahájí vyjednávání s opozicí. Česká lékařská komora se podle Kubka bude snažit prosadit zásadní změny v návrhu a pokud neuspěje, pokusí se zablokovat v Poslanecké sněmovně schválení zákona.

Marek Šnajdr
Zdroj: ČT24