Bendl: Náměstka Žáka jsem odvolal, selhal

Praha  - Ministr dopravy Petr Bendl na dnešní tiskové konferenci uvedl, že náměstka Zdeňka Žáka v pondělí odvolal pro ztrátu důvěry. Je to v rozporu se Žákovým prohlášením v tisku, podle něhož náměstek požádal Bendla o uvolnění z funkce po výhrůžkách od neznámého muže v supermarketu, prý dřív, než byl odvolán. Bendl naopak vyjádřil přesvědčení, že s výhrůžkami nemá vedení drah nic společného.

„Já tvrdím, že byl odvolán a že moji důvěru neuvěřitelným způsobem zklamal,“ uvedl Bendl. Náměstek se s ministrem dostal do sporu, protože jako předseda dozorčí rady chtěl odvolat šéfa Českých drah Petra Žaludu. Údajně proto, že se dostatečně nevysvětlilo, jakým způsobem dráhy proinvestovaly 12 miliard korun od státu. Žák tvrdil, že transakce jsou neprůkazné a že nemá dostatečné dokumenty o správném využití částky. Bendl odvolání ředitele ČD odmítl, Žák ale prý trval na svém. „Je členem dozorčí rady zejména proto, že je náměstkem ministra dopravy. Před veřejností nese odpovědnost ministr dopravy, očekávám elementární loajalitu alespoň v tom, že než se k takovému kroku rozhodne, tak to ministrovi dopravy oznámí,“ prohlásil Bendl.

Bendl hodlá Žáka nahradit ještě během svého působení ve funkci ministra. Žáka zároveň vláda v pondělí odvolala z řídícího výboru ČD a zřejmě skončí i v dozorčí radě.

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda
Zdroj: ČT24