Šumavu zasáhla pětiletá povodeň, nyní je už situace klidná

Plzeň - Pětiletá povodeň v noci na dnešek zasáhla okolí horní Otavy v Plzeňském kraji. Na Otavě v Sušici a Rejštejně a na přítoku Křemelná ve Stodůlkách byl kvůli vytrvalému dešti a tajícím zbytkům sněhu vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Voda hrozila i na jihu Čech a Karlovarsku, ale nikde větší škody nezpůsobila. Dnes déšť ustal a hladiny řek postupně klesaly.

„Stoupat může voda ještě na středním a dolním toku Vltavy, který zasáhne povodňová vlna během neděle. Ale v Písku očekáváme maximálně první povodňový stupeň,“ řekl Tomáš Vlasák z českobudějovického Českého hydrometeorologického ústavu. „Déšť na Šumavě bude slábnout, v sobotu odpoledne se dají očekávat už jen přeháňky, v neděli budou ojedinělé,“ dodal Vlasák.

Ještě dnes dopoledne byla nejsložitější situace na horní Otavě v Sušici a Rejštejně, kde stále platil třetí stupeň povodňové aktivity. V Sušici ráno Otava kulminovala na 200 centimetrech, zhruba 30 centimetrů nad stavem ohrožení. Hladina pak ale klesala a kolem 14:00 už tam byl druhý stupeň - pohotovost. Platil i na řece Teplá v Podhoře na Karlovarsku. První stupeň hlásily dnes odpoledne mimo jiné Otava ve Strakonicích a Písku, Křemelná ve Stodůlkách, Vydra na Modravě, Teplá Vltava v Lenoře a Úslava v Plzni-Koterově.

Pětiletá voda v Plzeňském kraji neměla vážnější následky. Podle řídícího důstojníka plzeňských hasičů Pavla Musila hasiči vyjeli několikrát k čerpání vody, ale ve větším rozsahu nebylo jejich pomoci zapotřebí. V jižních Čechách podle dostupných informací hasiči kvůli rozvodněným tokům ani zasahovat nemuseli.

Vydáno pod