Zbytek kandidátů dodal Topolánek. Rozhodnutí je teď na Fischerovi

Praha - Premiér v demisi Mirek Topolánek dnes navštívil premiéra nadcházející překlenovací vlády Jana Fischera se svými nominacemi na ministerské posty. Předseda ODS navrhl do připravované úřednické vlády pro post ministra obrany Martina Bartáka, dopravy Gustáva Slamečku, financí Tomáše Uvíru, zdravotnictví Danu Juráskovou a spravedlnosti Danielu Kovářovou. Topolánek doplnil také dvě nominace do křesel ministrů školství a kultury, do kterých již Fischerovi navrhli své kandidáty také zelení. Předseda ODS navrhl jako šéfku rezortu školství Miroslavu Kopicovou a do čela ministerstva kultury Horymíra Kubíčka.

„Myslím, že je čas, abychom s panem premiérem Fischerem zahájili diskuse o jednotlivých nominacích, abychom ukončili to premiérské schizma, které ani jednoho z nás netěší,“ řekl před zveřejněním svých nominací Topolánek. Poté připomněl, že jde pouze o nominace ODS, které mají mít pro nového premiéra jen orientační ráz a konečné rozhodnutí, zda se při personálním výběru do vlády nakonec návrhem inspiruje, leží právě na Fischerovi.

Mirek Topolánek o ministerských nominacích předložených Jiřím Paroubkem:

„Mezi jmény, která navrhoval Jiří Paroubek, žádné jméno, které by mě rušilo, není… Ta jména jsou velmi neutrální a přitom jsou to lidé, kteří jsou velmi schopní a jsou schopni tu agendu zastat bez problémů.“



„Všechna ta jména zvážím. Bude to vyžadovat řadu konzultací, řadu rozhovorů, abych došel k dobrému výsledku a byl schopen předložit prezidentu republiky kabinet, který svým personálním složením skýtá možnost efektivního působení pro další, určitě ne jednoduché, období,“ zopakoval designovaný předseda vlády Fischer.

Alternativní nominaci vůči návrhu šéfa zelených Martina Bursíka v rezortech školství a kultury nepovažuje Mirek Topolánek za narušování nominační sféry. Sám totiž považuje nějaké dělení rezortů, jejichž obsazení by měly mít jednotlivé politické strany ve výlučné pravomoci, za nesmyslné. „Jsou to jména, která vzešla ze širší, spíše odborné, diskuse a v tomto smyslu jsem si dovolil je ponavrhnout, aby se dostala do té mlýnice, aby měl pan premiér Fischer větší prostor pro rozhodování,“ dodal Topolánek.

Topolánek chce předat vládní agendu plynule

Čtveřice českých parlamentních stran (ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strana zelených) se v dohodě o vzniku úřednické vlády shodla, že prioritami kabinetu má být zdárné ukončení českého předsednictví EU, boj s ekonomickou krizí, příprava rozpočtu pro rok 2010 a spravování země do říjnových voleb.

Premiér v demisi dnes v souvislosti s prioritami uvedl, že vládní agendu chce Fischerovu kabinetu předat co nejplynuleji. Na nejbližším jednání příští pondělí provede prý vláda „inventuru“ své legislativní činnosti a rozhodne, co z rozpracované agendy nechá dokončit úřednický kabinet premiéra Jana Fischera.

Oba premiéři uvedli, že si v následujících 14 dnech najdou dost času na předání agendy i premiérských zkušeností. „Jan Fischer je jednoznačně schopen zvládnout roli na červnové Evropské radě a i to, co ještě čeká české předsednictví po 9. květnu. Nemám nejmenší pochyby,“ dodal Topolánek.