Babyboxy už jsou ve všech krajích, dnes se otevřel v Klatovech

Klatovy - V Klatovské nemocnici dnes začal fungovat první babybox v Plzeňském kraji. Je umístěný na gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice. Plzeňský kraj byl posledním regionem v zemi, kde toto zařízení dosud chybělo. Proti totiž byla současná hejtmanka kraje Milada Emmerová (ČSSD), která s babyboxy bojovala už coby ministryně zdravotnictví. Dnes ale sama přiznala, že změnila názor. Klatovský babybox je v pořadí 23. v Česku, do konce roku by se mělo otevřít dalších sedm. Babyboxy dosud pomohly zachránit životy 17 dětem.

Získání místa pro zařízení v Plzeňském kraji nebylo jednoduché. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess oslovil všechny nemocnice, pouze Klatovská nemocnice, vlastněná krajem a druhá největší na Plzeňsku, s instalací speciální schránky souhlasila. „V Plzeňském kraji tato alternativa není, tak jsem se rozhodl vyjít vstříc,“ vysvětlil ředitel Klatovské nemocnice Jiří Vlček. „Mojí hlavní prioritou je dostat babybox do Plzně, je pro mě nepředstavitelné, aby v tak velkém městě nebyl,“ trvá na svém Hess. Za ideální stav by považoval, kdyby v ČR bylo kolem 70 schránek.

U všech dosud instalovaných babyboxů se mu podařilo díky sponzorům shromáždit celou částku, zhruba čtvrt milionu korun, na výrobu speciální schránky. V Klatovech se to podařilo jen z přibližně jedné čtvrtiny, zbytek nákladů platil prý Hess sám.

V Plzni nemají pro schránku diskrétní prostor

Plzeňská fakultní nemocnice podle mluvčí Renaty Jenšíkové ve svém areálu nenašla dostatečně diskrétní prostor, který by zaručil anonymitu matky při ukládání dítěte do babyboxu a zároveň umožnil okamžité vyzvednutí děcka ze schránky. „Zároveň se domníváme, že zákony ženám dávají možnost volit jiný způsob, například anonymní porod. Veškerá data se utají, přitom o ženu i dítě může být po celou dobu porodu správně postaráno,“ řekla Jenšíková.

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová
Zdroj: ČT24