Jakl: Překlenovací vláda se bez malých stran obejde

Praha - Překlenovací vládu lze sestavit i bez malých středových stran, řekl dnes v České televizi tajemník prezidenta Ladislav Jakl. Z námitek, které dnes lidovci a zelení vznesli k nedělní dohodě koalice a ČSSD, se podle něho není třeba hroutit. Jde o „běžné peripetie“, uvedl. Dosavadní vývoj jednání stran považuje za nadějný. Strany jsou podle Jakla nyní odsouzeny k dohodě.

„Za poslední dny došlo k nějakému pokroku. Okolnosti strany přinutily se chovat seriózně a zodpovědně,“ řekl Jakl. Prezident Václav Klaus nebude podle svého tajemníka jednání omezovat žádným termínem. „Prezident deadline nedává, protože by to jednak vypadalo, že do té doby je mu to jedno a že na ten čas nijak netlačí, a za druhé, až by čas vypršel, by do toho musel rázně šlápnout, musel by mít připraven nějaký scénář,“ prohlásil.

Jakl v ČT:

„I bez těchto malých středových stran je možné dosáhnout dohody o vládě, která získá s přehledem většinu ve sněmovně.“

Bez ohledu na členství kandidáta na premiéra překlenovací vlády Jana Fischera v předlistopadové komunistické straně bude přezident návrh stran na jeho jmenování respektovat. „Pan prezident nikdy neříkal, jak má ta dohoda vypadat, nikdy si nestanovil svá přání, tudíž byl připraven respektovat, na čem se strany dohodnou,“ řekl k tomu Jakl.

Předsednictví EU by podle něho šéf Českého statistického úřadu Fischer zvládl možná lépe než lidé, kteří doposud Česko v unii zastupují. „Je možná dobře, když by reprezentant České republiky se zrovna nebratříčkoval kde s kterým papalášem v EU a byl trošku nezávislý na osobních vztazích,“ poznamenal Jakl.

Představitelé tří stran dosavadní vládní koalice a ČSSD se v neděli s dohodli, že k předčasným parlamentním volbám letos v říjnu dovede zemi vláda odborníků. V jejím čele má být Fischer, má být jmenována k 9. květnu. Osm jejích členů má nominovat koalice, sedm ČSSD.

Širší vedení KDU-ČSL však dnes rozhodlo, že lidovci se nebudou podílet na personálním obsazení nové vlády. Předsednictvo zelených se v reakci na posun v postoji KDU-ČSL usneslo, že dohoda je tak neplatná. Vedení ODS naopak dohodu bez výhrad schválilo. Námitky lidovců a Strany zelených ji podle šéfa strany Mirka Topolánka nezpochybnily.

Tisková konference předsednictva KDU-ČSL
Zdroj: ČT24
Vydáno pod