Úřednickou vládu povede šéf ČSÚ Jan Fischer

Praha - Premiérem úřednické vlády, která Česko přivede k podzimním předčasným volbám, má být dosavadní šéf ČSÚ Jan Fischer. Vyplývá to z dohody zástupců tří stran vládní koalice a opoziční sociální demokracie. Politici se též shodli na termínu předčasných voleb. Ty by se měly uskutečnit 9. a 10 října 2009. Výsledky předběžné dohody v pondělí projednají vedení jednotlivých stran.

Jména ministrů zatím nejsou známa. Osm křesel obsadí odborníci nominovaní třemi koaličními stranami, zbylých sedm ministrů navrhne sociální demokracie. O konečném seznamu jmen ale rozhodne Fischer.

Koalice: finance a obrana. ČSSD: zahraničí a sociální věci

Jana Fischera coby nového premiéra navrhne prezidentu republiky Mirek Topolánek. Nový premiér sestaví svůj tým z řad nestranických odborníků. Jednotlivé kandidáty bude nový předseda vlády konzultovat s jednotlivými politickými stranami. Se zástupci tří koaličních stran by měl premiér konzultovat kandidáty na ministerstva obrany, spravedlnosti, financí, životního prostředí, dopravy, školství, kultury a zdravotnictví. Přičemž agendu ministra pro lidská práva bude do jmenování nové vlády řešit sám premiér. Sociální demokracie by měla navrhovat kandidáty na ministerstvo zahraničí, vnitra, průmyslu a obchodu, zemědělství, pro evropské záležitosti, práce a sociálních věcí a místní rozvoj. Překlenovací vláda by měla být jmenována k 9. květnu.

Šéf ČSÚ přesto, že nebyl členem kabinetu, má zkušenosti s jednáním vlády. Se jménem Jana Fischera souhlasila i sociální demokracie. „To byl konsensuální návrh, pro ČSSD přijatelný, je to zkušený státní úředník, který je schopen vládní funkci zvládnout. Umí jazyky, má kontakty, je to dobrá volba,“ komentoval jméno nového premiéra šéf sociální demokracie Jiří Paroubek.

Jan Fischer

„Jsem připraven, o té nabídce jsem věděl, byla se mnou projednaná, takže jsem připraven tu službu na 5 měsíců převzít a společně s tím týmem odborníků ty priority, které jsou potřeba zajistit,“ řekl v rozhovoru pro ČT s tím, že do doby, než se k tomu vyjádří prezident, se hodlá zdržet dalších prohlášení. Sám tvrdí, že nemá žádné politické ambice a chce se vrátit zpět do čela ČSÚ.

Termín voleb: 9. a 10. října

Součástí dohody je termín konání předčasných voleb, které by měly být nejpozději 15. října, nejpravděpodobnější je 9. a 10. říjen. Za tímto účelem předloží v nejbližší době skupina poslanců všech čtyř stran dohody návrh patřičného ústavního zákona.

Předseda vlády v demisi Mirek Topolánek uvedl, že jde o předběžnou dohodu, kterou ještě musí schválit patřičné orgány jednotlivých stran. Výsledek jednání by měl podle předsedy končící koaliční vlády dát veřejnosti jistotu, že do předčasných voleb bude v ČR stabilní vláda a že politické strany jsou schopny pro ni politickou dohodou vytvořit podmínky.

Mandát Fischerovy vlády však bude velmi omezený, zdůraznil Topolánek. Bude se soustředit na dokončení českého předsednictví Evropské unie, přípravu rozpočtu na příští rok, boj s ekonomickou krizí a běžnou administraci státního aparátu.

Na vlastní tiskové konferenci, která následovala těsně po setkání zástupců končící vládní koalice s médii, řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek, že Klause s výsledky dnešního večerního jednání stran seznámí spolu s Topolánkem už v pondělí, pravděpodobně telefonicky. V novém kabinetu nebude nikdo ze současných ministrů, prohlásil Paroubek. Především Strana zelených se snažila na jednáních prosadit, aby v křesle ministra zahraničí mohl pokračovat nestraník Karel Schwarzenberg.

Vydáno pod