V centru Prahy demonstrovaly tři stovky lidí proti radaru

Praha - Asi tři stovky odpůrců dnes demonstrovaly v centru Prahy proti umístění americké radarové základny v Česku. Jejich protestní pochod skončil kolem šesté hodiny večerní u Kongresového centra. Původní trasu průvodu pražský magistrát zakázal, demonstranti se ale s policií domluvili na náhradní cestě. Podle dohody měla původně demonstrace skončit v Čiklově ulici, účastníci ale nakonec došli až ke Kongresovému centru, kde se konal summit představitelů EU a USA. Policisté proti odpůrcům radaru nezasáhli, místo totiž už předtím opustil americký prezident Barack Obama.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan ještě na Václavském náměstí uvedl, že pokud by se demonstranti podporující iniciativu Ne základnám vydali směrem ke Kongresovému centru, strážci zákona by jim v tom zabránili. Jednalo se především o pochod ulicemi Mezibranská, Sokolská a Nuselský most. „Tato trasa byla účastníkům zákázána magistrátem,“ uvedl Hulan. Demonstranti poté uvedli, že se vydají ulicí Žitnou, Krakovskou a dalšími až k železničnímu mostu na Výtoni. Nakonec přece jen ke Kongresovému centru zavítali.

Odpoledne se na Václavském náměstí objevila pořádková jednotka a antikonfliktní tým, kteří sledovali mítink odpůrců radaru. Po šestnácté hodině skončily proslovy řečníků a demonstranti se vydali směrem na Výtoň, kde však, jak již bylo zmíněno výše, jejich cesta neskončila.

Neviditelní byli zastaveni policií

Pochod „neviditelných“ odpůrců radaru, který dnes uspořádalo hnutí Nenásilí k příležitosti návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy, po necelých dvou hodinách ukončili policejní těžkooděnci u stanice metra Vyšehrad před Kongresovým centrem Praha, kde v té chvíli jednali zástupci EU a USA.

Necelé tři desítky demonstrantů, oblečených v bílých kombinézách s obličeji skrytými za bílými maskami, se sešly dopoledne v centru Prahy na Můstku. Zástupy poté pozvolna postupovaly s transparenty s hesly proti radaru centrem metropole. Po okruhu centrem nastoupili do metra na stanici Malostranská a dojeli až na stanici Vyšehrad. Policejní těžkooděnci je však blíže nepustili.

Bílý oděv demonstrantů měl symbolizovat skutečnost, že vláda podle nich zcela ignoruje názor většiny české veřejnosti, která si nepřeje americkou protiradarovou základnu. Tito lidé jsou tedy podle odpůrců základny „neviditelní“.

Aktivisti Greenpeace se zavěsili na Nuselský most

Ráno navíc šest horolezců z ekologické organizace Greenpeace zavěsilo na lanech pod Nuselský most velký transparent, který vyzýval účastníky summitu k ochraně klimatu. Hodlali tak vyzvat Spojené státy ke změně postoje ke snižování skleníkových plynů.