Neonacisté se v Přerově střetli s policií

Přerov - Demonstrace asi 400 pravicových extremistů v Přerově přerostla dnes odpoledne v pouliční bitku radikálů z policií. Radikálové chtěli proniknout do míst obývaných Romy, v tom jim ale policie zabránila. Největší střet proběhl po uskutečnění relativně klidného pochodu městem v oblasti autobusového nádraží, vzduchem létaly kusy laviček, dlažební kostky, dýmovnice a rozbušky. Akci s názvem Pochod proti rasismu svolali do Přerova Autonomní nacionalisté spolu s aktivisty Národního odporu, do opozice se jim postavili antifašisté. Na pořádek dohlíželo 700 policistů, kteří zatkli celkem 31 lidí, zranění byla na všech třech stranách. Většina demonstrantů už Přerov opustila.

Největší konflikt vypukl u autobusového nádraží krátce poté, kdy po třetí hodině svolavatel demonstrace Jiří Švehlík z Dělnické strany akci prohlásil za ukončenou. Skupiny extremistů zamířily do města, radikálové zatarasili jednu ulici kontejnery a na několika místech rozpoutali bojůvky. Těžkooděncům se radikály podařilo zatlačit do budovy nádraží ČD, několik extremistů tam policie zajistila.

Policie ještě před pochodem v trase od vlakového nádraží ulicemi Husova - Kojetínská - Komenského - Havlíčkova - Čechova - Kramářova našla v koších na pěti místech plánovaného pochodu pět zápalných lahví, které si pravicoví extremisté připravili. Antifašistů do Přerova dorazilo několik desítek antifašistů a od pravicových extremistů je během pochodu odděloval hráz těžkooděnců.

Policie: Přerov je po Praze druhým nejbezpečnějším místem

„Policie situaci nepodcenila. Přerov je dnes po Praze druhým nejbezpečnějším místem,“ uvedl před pochodem velitel zásahu s odkazem na Prahu chystající se na příjezd Baracka Obamy. Policie v Přerově disponovala vrtulníkem, který monitoroval celou situaci a do krizového štábu přenáší obraz vytyčených lokalit.

Lékaři záchranné služby zasahovali v souvislosti s demonstrací třikrát. „Ošetřovali jsme jednoho policistu kvůli tělesné slabosti, ženu astmatičku, která se nadýchala zplodin od pyrotechniky a jednadvacetiletého demonstranta. Má vážně poraněnou ruku od dělbuchu, vypadá na částečnou amputaci prstu,“ řekl náměstek krajské záchranné služby Jan Weinberg.

Policie před extremisty radnici varovala

Radnice tvrdí, že jej nemohla zakázat, nebyly proto prý důvody. Tvrdila, že pokud demonstranti poruší zákon, je připravena akci ukončit. Policie přitom městu už před akcí doporučila ji zakázat.

Na demonstraci se ve městě připravovali několik dní předem. Policie například varovala romskou komunitou, proti níž by mohla být akce namířena. Z ulic také zmizely rozebratelné věci, které by šlo použít jako zbraň, například tyče a dlažební kostky. Na trase pochodu je dnes zakázáno parkování automobilů. Policie hodlá do akce nasadit i pořádkovou jednotku krajského ředitelství, jízdní oddíl nebo psovody.

  • Extremisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/779/77897.jpg
  • Extremisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/367/36613.jpg