Soud zprostil obžaloby expolicistu Čermáka obviněného z napadení Jacques

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 dnes zprostil obžaloby bývalého policistu Tomáše Čermáka kvůli napadení poslankyně za Stranu zelených Kateřiny Jacques. Podle obžaloby ji Čermák zbil při protestu proti prvomájové demonstraci neonacistů v Praze na Palackého náměstí v roce 2006. Soudce seznal, že Čermákův zásah byl v souladu se zákonem a měl k němu důvod. Druhá strana se hned na místě odvolala.

Podle soudce byl postup Čermáka proti Kateřině Jacques, když protestovala téměř před dvěma roky s dalšími zelenými proti demonstraci pravicových radikálů, oprávněný. Zelení žádný protest nenahlásili, navíc hrozilo vzájemné střetnutí. „Poškozená doktorka Jacques porušovala zákon o shromažďování a dopustila se přestupku podle tohoto zákona… Pan obžalovaný tam vystupoval jako policista a jako policista měl zajišťovat klid a pořádek,“ odůvodnil rozhodnutí samosoudce Jiří Říha.
 

Rok a tři čtvrtě trvalo, než se případ Tomáše Čermáka dostal před soud. Státní zástupce a soud nižší instance sice rozhodli, že Čermákův zásah na Kateřinu Jacques nebyl trestným činem, ale Městské státní zastupitelství případ dvakrát vrátilo do hry. „Nesouhlasilo s tím, jak věc posoudil Obvodní soud pro Prahu 2, a proto podalo stížnost,“ vysvětlila jednání zastupitelství jeho mluvčí Štěpánka Zenklová.

Spor mezi Tomášem Čermákem a Kateřinou Jacques se neodehrává jen v soudní místnosti, ale i mimo ni. Podle Čermáka jsou za tím, že se dostal až před soud, politické tlaky. „Problém je v tom, že někteří lidé si myslí, že jsou povýšení nad zákon a že pro ně zákony neplatí,“ řekl Čermák.


Čermák se u soudu zpovídal ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Hrozily mu až tři roky vězení. Kateřina Jacques za své zranění požadovala odškodné ve výši 32 990 korun.