Kauza poslance Wolfa: Trestní oznámení na prezidenta NKÚ

Praha - Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal čelí trestnímu oznámení kvůli kauze poslance Petra Wolfa týkající se zneužití státní dotace. Dohnal neměl splnit oznamovací povinnost a neinformovat policii o možném spáchání trestného činu, přestože o problémovém financování věděl už v roce 2006. Prezident NKÚ jakékoliv pochybení odmítá. Informoval o tom server iDnes.cz.

Trestní oznámení na Dohnala podal ve středu bývalý kontrolor NKÚ Karel Světnička. Tvrdí, že se jeho někdejší šéf mohl dopustit trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, protože nesplnil povinnost, která z jeho pravomoci vyplývá.

O Wolfově dotaci:

Ostravská rodinná firma poslance Petra Wolfa UT 2002 dostala v letech 2005 až 2007 od ministerstva životního prostředí na dva ekonomicko-ekologické projekty přes 11 milionů korun. Bývalý sociální demokrat a dnes nezařazený poslanec Wolf čelí od června 2006 podezření, že jeho firma veřejné peníze z dotace zneužila. Protikorupční policie případ prošetřuje od loňského srpna.

Provinil, či neprovinil se Dohnal?

Dohnal podotknul, že kontrolovanou osobou byla společnost UT 2002, s.r.o., nikoli poslanec. „I z textu zákona, který použil pan Světnička ve svém oznámení, je zřejmá povinnost oznámit 'skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin'. Takové skutečnosti jsme ovšem ve zmíněné kontrolní akci nezjistili,“ uvedl prezident NKÚ.

Podle Světničky ale Dohnala usvědčují jeho vlastní slova z tiskového prohlášení z června 2008, ve kterém prezident NKÚ tvrdí, že jeho úřad neprokázal „zneužití dotace“, proto ani oznámení finančnímu úřadu nepodával. Podle Světničky není úkolem NKÚ prokazovat 'zneužití', oznámit podezření z trestné činnosti. „A podezření tu evidentně bylo,“ uvedl Světnička.

Dotace jako materiál politického boje

Dohnal podle Světničky v druhé polovině roku 2006 o dotaci věděl, informace o ní byla totiž zveřejněna ve Věstníku NKÚ z roku 2006 a na webových stránkách úřadu. V té době se k veřejnému materiálu dostala ČSSD. Při prezidentské volbě v roce 2008 pak Wolf tvrdil, že ho šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek materiálem vydíral ve snaze přinutit ho k hlasování pro Jana Švejnara. Poslanec pak opustil klub ČSSD a začal podporovat Topolánkovu vládu.

Kauza kolem Wolfovy dotace byla také oficiálním podnětem pro ČSSD, aby vyslovila nedůvěru vládě. Premiérův poradce Marek Dalík se totiž snažil zabránit odvysílání reportáže České televize Dalibora Bártka, která informovala o policejním vyšetřování celého případu.

  • František Dohnal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/328/32777.jpg
  • Petr Wolf autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/290/28913.jpg
Vydáno pod