Soud zakázal kraji hradit poplatky v opavské lékárně

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes vydal předběžné opatření, na základě kterého nesmí krajská lékárna Slezské nemocnice v Opavě hradit za pacienty regulační poplatky. Podle majitele soukromé lékárny v Opavě Marka Hampla, který k soudu podal žalobu, se kraj úhradou poplatků za pacienty dopouští nekalé soutěže, a poškozuje tak soukromé lékárny. Rozhodnutí soudu potvrdil i krajský úřad, který je připraven jej respektovat. Česká lékárnická komora rozhodnutí soudu vítá.

Žalobu na ochranu proti nekalé soutěži podala opavská lékárna U salvátora. Od února se jí snížily tržby o padesát procent, podle jejích zástupců hrozilo lékárně zrušení. „Krajský soud v Ostravě vydal usnesení, v němž nařizuje, aby nemocniční lékárna Slezské nemocnice v Opavě s okamžitou platností přestala nabízet darovací smlouvy a zdržela se jakéhokoliv jiného jednání vedoucího k placení regulačních poplatků za pacienty ve své lékárně,“ uvedl Hampel. Očekává, že žaloby nyní začnou podávat i majitelé soukromých lékáren v jiných městech, kteří se cítí hrazením poplatků v krajských zařízeních poškozeni. „Takto rychlé usnesení soudu jsem neočekával. Je to svým způsobem průlomové rozhodnutí,“ dodal Hampel.

Termín konečného projednání o možnosti výskytu nekalé soutěže zatím není znám. Ostravský krajský soud zatím své rozhodnutí nemůže komentovat. „Mohu potvrdit, že soud vydal v této věci předběžné opatření. Vzhledem k tomu, že nemáme vykázáno doručení příslušného usnesení účastníkům řízení, nemohu zatím nijak komentovat jeho obsah,“ zhodnotila situaci mluvčí krajského soudu Barbara Plchotová.

Kraj rozhodnutí respektuje

„Víme o tom, rozhodnutí krajského soudu plně respektujeme,“ komentovala verdikt krajská mluvčí Šárka Vlčková. Dodala, že moravskoslezští radní se tímto problémem budou zabývat už na svém středečním jednání. Přestože se v opavské nemocniční lékárně poplatky zatím proplácet nebudou, radní chtějí hledat jiné možnosti, jak pacientům třicetikorunové poplatky kompenzovat. V opavské lékárně zřizované krajem se regulační poplatky za položku na receptu nevybírají od letošního února.

Grémium majitelů lékáren předpokládá, že tímto opavským modelem se nechají inspirovat i další soukromí lékárníci, a podobná předběžná opatření tak budou následovat nejen v Moravskoslezském, ale i v dalších krajích ČR.

Předběžné opatření však není z hlediska procesního práva konečným rozhodnutím. Umožňuje pouze prozatímní úpravu poměrů, než je rozhodnuto ve věci samé. Znamená to tedy, že žalobou na ochranu proti nekalé soutěži se soud bude dále zabývat. Rozhodnutí o předběžném opatření žádným způsobem nepředjímá konečné rozhodnutí soudu.

Sněmovna schválila v prvním čtení návrh na zrušení poplatků

Poslanci dnes na mimořádné schůzi vyslyšeli volání Moravskoslezského kraje a v prvním čtení schválili návrh zákona, který chce poplatky zrušit úplně. S přispěním Věry Jakubkové, Olgy Zubové a Evžena Snítilého se tak opozici podařilo přehlasovat koaliční tábor poslanců.

Na poplatkové diskuze ve zdravotním výboru teď mají poslanci 30 dní. Do zdravotnické hry nejspíš zasáhne se svými výhradami i lidovec Ludvík Hovorka. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová však na svém kompromisním zákoně, který začne platit ve středu, nic měnit nehodlá. „Už není kam ustupovat a budu se snažit přesvědčit, že poplatky fungují,“ uvedla Filipiová dnes ve sněmovně.

Naposledy se ČSSD podařilo v poplatkové bitvě vyhrát loni v prosinci, tehdejší plošný návrh na zrušení poplatků však neprošel senátem.

  • Krajský úřad v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/413/41265.jpg
  • Lékárna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/771/77019.jpg