Policisté zřídili speciální protiteroristické centrum

Praha - V Česku začalo fungovat speciální policejní protiteroristické pracoviště - Národní kontaktní bod pro terorismus (NKBT). Jedná se o analytické centrum, jehož zaměstnanci budou od občanů a ostatních policistů shromažďovat a zpracovávat informace o možných teroristických aktivitách v Česku, případně budou schopni vyšetřit připravovaný nebo už spácháný teroristický čin. Pracoviště je vybaveno nejmodernějšími technologiemi a bude v něm pracovat 20 policistů. Náklady na zřízení NKBT se vyšplhaly na 21 milionů korun.

Pracoviště bude fungovat v rámci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a spolupracovat bude s dalšími podobnými evropskými centry, ale i s českými zpravodajskými službami. BIS nechtěla aktivity policie veřejně komentovat. Nové pracoviště ale vítá. Zefektivní a zintenzivní se především výměna informací. „Do současné doby nebylo propojení ohledně analytických systémů konkrétně do jednoho centra,“ dodal ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Ivan Langer:

„Ať se nám to líbí, či nikoliv, stal se terorismus součástí světa, do kterého patří také Česká republika. Z toho vyplývá i řada úkolů.“

V NKBT budou pracovat policisté, kteří mluví minimálně jedním světovým jazykem a s prověrkou na bezpečnostní stupeň tajné. Zatím zde pracuje polovina z dvaceti policistů. Naplnit všechna místa ale potrvá nejméně do podzimu. Už nyní totiž ÚOOZ chybí desítky kriminalistů. Občané budou moci s protiteroristickým centrem komunikovat pomocí e-mailové adresy nkbt.informace@mvcr.cz. Policisté se budou zabývat každým sdělením.

Podle ministra vnitra Ivana Langera musí být Česko připraveno i na minimální riziko teroristického útoku. V současné době je sice podle něj situace v Česku klidná, země je ale zapojena i do mezinárodních protiteroristických aktivit.