Peres stihl v ČR schůzi s Klausem i návštěvu Terezína

Praha - Do Prahy dnes na pozvání Václava Klause přicestoval izraelský prezident Šimon Peres. Na návštěvě České republiky je již popáté. V dopoledních hodinách pohovořil se svým hostitelem na Pražském hradě. Zástupci obou států pak podepsali dohodu mezi Českou republikou a Izraelem o spolupráci při podpoře průmyslového výzkumu a vývoje v soukromé sféře. Odpoledne Perese čekalo setkání s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. V podvečerních hodinách držitel Nobelovy ceny za mír v doprovodu českého prezidenta navštívil někdejší koncentrační tábor Terezín, kde mluvil před židovskou komunitou o důležitosti připomínání šokující genocidy Židů před 70 lety.

Klaus uvítal pětaosmdesátiletého Perese na nádvoří Pražského hradu. Příjezd izraelské hlavy státu provázela nebývalá bezpečnostní opatření. Hradní nádvoří se tentokrát muselo obejít bez zástupů turistů. Na jednání s Klausem Peres vyjádřil víru ve fakt, že nová izraelská vláda dosáhne co nejdříve míru s Palestinci a v letošním roce očekává významný pokrok v řešení izraelsko-palestinského konfliktu a ve vztazích se sousedy. Nový izraelský kabinet v čele s Benjaminem Netanjahuem Peres jmenuje v úterý, kvůli tomu zkrátil návštěvu Česka.

Po soukromém jednání čekal Perese oběd s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. „Shodli jsme se, že zlu nelze ustupovat a že s teroristy není možné vyjednávat, protože jejich filozofií není hledat a nalézat řešení, ale prosazovat se silou proti civilistům. Izraelci si vybojovali svou svobodu a jsou ochotni za ní bojovat dál, nehodlají se podřizovat principům nenávisti a zla. V tom s prezidentem Perezem souhlasím,“ míní šéf Senátu.

Odpoledne oba prezidenti navštívili bývalý koncentrační tábor v Terezíně, kde přednesli své projevy. Výstup Perese, který před 15 lety spolu s Jicchakem Rabinem a Jásirem Arafatem obdržel Nobelovu cenu za mír za uklidnění vztahů mezi Izraelem a Palestinou, si vyslechla zhruba stovka převážně členů českých židovských obcí, mezi nimi i několik cizinců.

Český prezident Václav Klaus uvedl, že židovské utrpení zůstává v životě českého národa přítomno. „Nedopustíme, aby bylo zapomenuto. Připomínáme ho našim současníkům a budeme ho připomínat i jejich potomkům, protože jedině tak se zlo, které před sedmi desítkami let páchali lidé na jiných lidech, nebude již nikdy opakovat,“ řekl Klaus. Na Pražském hradě poté pořádají český prezident s první dámou Livií Klausovou státní večeři na Peresovu počest.

Návštěva představuje zvýšené bezpečnostní riziko

Po dobu návštěvy Pereze zůstanou uzavřeny například zahrady v okolí rezidence české hlavy státu, bude také zakázáno parkování v celém areálu Pražského hradu.

Peres se měl původně zdržet v Česku až do středy. Do Izraele se ale nakonec vrátí už o den dřív, aby mohl jmenovat nově vzniklou vládu. Na jejím sestavení se tento týden dohodly pravicová strana Likud designovaného premiéra Benjamina Netanjahua, středolevá Strana práce, ultrapravicová strana ruských přistěhovalců Izrael je náš domov a ultrakonzervativní náboženská strana Šas. Samotní Izraelci se obávají, že nový kabinet povede ještě radikálnější politiku než jeho předchůdci, kteří započali vleklý konflikt s Palestinou o pásmo Gazy. Izrael si začíná klást podmínky - za vzájemný mír požaduje zákaz pašování zbraní a výbušnin na území Gazy.

Vztahy s Izraelem jsou mimořádně dobré

Peres přijel do Prahy už popáté. Poprvé ji navštívil jako vicepremiér a ministr financí v lednu 1990. Byla to první návštěva vysokého izraelského představitele v tehdejším Československu od přerušení diplomatických styků mezi oběma státy v roce 1967. Poté ještě Peres vystoupil v letech 1997, 2000 a 2001 na pražské konferenci Fórum 2000.

Návštěva devátého izraelského prezidenta v Česku dokládá dobré vztahy mezi oběma zeměmi. V posledních letech se navíc někteří přední čeští politici vyslovili pro další prohloubení vztahů ČR a celé Evropské unie s Izraelem. Vicepremiér Alexandr Vondra loni prohlásil, že Česko bude během svého předsednictví unii usilovat o uspořádání historicky prvního summitu EU-Izrael.

Program návštěvy Perese v Praze

  • 10:00 Uvítací ceremoniál s vojenskými poctami na Pražském hradě, jednání s Václavem Klausem
  • 11:30 slavnostní ceremoniál podpisu dohody s Izraelem o dvoustranné spolupráci při podpoře průmyslového výzkumu a vývoje v soukromé sféře
  • 12:15 oběd s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou
  • 16:45 návštěva Památníku Terezín
  • 20:00 večeře s prezidentem republiky a jeho manželkou Livií Klausovou