Předčasné volby budou v říjnu, Topolánek se dohodl s Paroubkem

Praha - Předsedové dvou nejsilnějších parlamentních stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se zřejmě shodli na termínu předčasných voleb - šéf ČSSD Paroubek dopoledne potvrdil, že se mají uskutečnit v říjnu. Oba politici se zřejmě kvůli volbám sešli již včera večer. K co nejrychlejšímu řešení politické krize po pádu vlády je vyzval i prezident Václav Klaus. Oba lídři se dohodli také na sestavení pracovních skupin k řešení hospodářské krize. Pokud Topolánek splní podmínky socialistů, budou ochotni podpořit některé vládní návrhy a možná i pokračování obměněného kabinetu.

Ačkoli se zdá, že se oba politici opravdu dohodli, říjnový termín není zcela jistý. „Dohodli se na předčasných volbách, nikoliv však na termínu,“ reagovala na Paroubkovo vyjádření o předčasných volbách vládní mluvčí Jana Bartošová. Paroubek pak přes opakované žádosti o rozhovor říjnový termín voleb nepotvrdil. Podporu pro něj ale má jak u komunistů, tak u lidovců, kteří se podle svého předsedy Jiřího Čunka i nadále kloní k současnému koaličnímu půdorysu.

Jisté není ani to, kdo by kabinet k volbám dovedl. Pravomoci, a tím i možnosti kabinetu budou okleštěné. „Žádné rychlé pohyby, plnohodnotné řízení Evropské rady a EU, realizace protikrizových opatření ve sněmovně i exekutivě definovaný rámec toho, co by se ještě mělo ve sněmovně projednat,“ vidí situaci premiér Topolánek. Podle politologů bude navíc pozice designovaného premiéra nepříliš výhodná - vláda bude muset dělat nepopulární kroky, což je vzhledem k nadcházejícím volbám nepříjemné.

ČSSD bude ten, kdo určuje podmínky

Podle Paroubka je ČSSD ochotna tolerovat Topolánkovu vládu do června za předpokladu, že post ministra vnitra opustí Ivan Langer (ODS) a bude odvolána nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. S Topolánkem Paroubek jednal také o ratifikaci Lisabonské smlouvy Senátem - premiér prý k ní byl vstřícný. Druhou věcí, kterou Paroubek žádá, je změna postoje ke krajům. „Chceme, aby vláda přestala útočit na kraje, například krácením dotací na sociální domovy a zdravotnictví. Přestat musí i kriminalizace hejtmanů,“ konstatoval Paroubek.

Topolánek i Paroubek jsou spolu v telefonickém kontaktu, sejít se mají i jejich vyjednávací týmy. Veřejně pak budou oba rivalové o vládní krizi diskutovat v Otázkách Václava Moravce v neděli od 12 hodin.

Komunisté se bojí velké koalice

Předseda KSČM Vojtěch Filip vyjádřil obavy z dohody ODS a ČSSD o předčasných volbách. Podle něj hrozí už před volbami nebezpečí velké koalice. Zatímco podle dnešního vyjádření předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by se měly volby konat v říjnu, komunisté by je podle Filipa chtěli mít v září. Pozdější termín nicméně připouštějí.

Filip o hrozbě paktu ČSSD a ODS

„Dohoda těchto dvou politických stran naznačuje situaci nebezpečí velké koalice už před volbami. My jsme přesvědčeni, že termín říjen je sice akceptovatelný, ale ta debata ještě s námi zahájena nebyla a možná, že je mnohem výhodnější termín zářijový. Myslím, že my budeme tlačit na volby v co nejkratším termínu.“

Komunisté odmítají, že by v nové vládě mohl figurovat současný premiér Topolánek. Zároveň jsou proti možnosti vytvoření úřednické vlády odborníků, která by zemi dovedla k předčasným volbám. Žádají naopak vládu s krátkým mandátem a jasnými, konkrétními politickými úkoly.

Konečné slovo budou mít sněmovna a prezident

Paroubek už po včerejší schůzce s prezidentem Klausem oznámil, že sociální demokraté již začínají pracovat na ústavním zákonu o rozpuštění sněmovny tak, aby se předčasné volby mohly konat v říjnu. Normu by musela ale schválit ústavní většina, tedy 120 poslanců.

Kdo povede Česko do doby, než budou vypsány předčasné volby - pakliže se tak stane - není úplně jasné. Variant je několik, obměněnou Topolánkovou vládou v demisi počínaje a úřednickou vládou konče. Jisté je, že Topolánek Klausovu podporu průběžně ztrácí. O premiérových výrocích, že se Klaus s Pavlem Bémem a Vlastimilem Tlustým podílel na pádu vlády, prezident řekl, že jsou lživé.