VZP vede kvůli poplatkům správní řízení s nemocnicemi v osmi krajích

Brno/Praha - Kvůli odpouštění zdravotnických poplatků zahájila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) správní řízení s nemocnicemi v osmi ze 13 krajů. Pokuty hrozí 21 zařízením. Nejvíc chyb našla největší česká pojišťovna v jižních Čechách. Řízení tam zahájila se šesti nemocnicemi. Pojišťovna zatím nebude zveřejňovat, kterých nemocnic se to týká. Jasné to ale je v Olomouckém a ve Středočeském kraji - tam vede VZP řízení se všemi krajskými nemocnicemi.

Krajské nemocnice v regionech poplatky nevybírají, protože lidem je proplácejí kraje ovládané sociálními demokraty. ČSSD proti poplatkům dlouhodobě vystupuje a po vyhraných krajských volbách prosadila v krajských nemocnicích jejich promíjení. Nelíbí se to ministerstvu zdravotnictví, podle nějž tak kraje porušují zákon.

Pracovníci pojišťovny kontrolují nemocnice ve všech krajích, příští týden může zahájit další řízení, čísla tak nejsou zatím konečná.

Pojišťovna řízení zahájí, když má na základě provedených kontrol za to, že zdravotnické zařízení porušuje zákon. Může uložit pokutu až do výše 50.000 korun v jednom správním řízení, pokud poplatky nejsou vybírány soustavně a opakovaně.

Vydáno pod