Bém: Za pád vlády si může Topolánek sám

Praha - Pražský primátor a bývalý první místopředseda ODS Pavel Bém odmítl, že by stál za úterním pádem vlády premiéra Mirka Topolánka a naopak označil premiérovo chování za zbabělé a infantilní. Topolánek totiž jeho a prezidenta Václava Klause ve středečních Událostech, komentářích označil za strůjce vyslovení nedůvěry vládě. Tu vedle dvou bývalých poslankyň Strany zelených potopila i dvojice občanských demokratů Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý, na které má prezident vliv.

„Jednání pana Topolánka považuji sportovní terminologií nejen za neférové a zbabělé, ale i za infantilní snahu zbavit se vlastní odpovědnosti. Základní povinností předsedy každé vlády, zejména tak nestabilní, jako byla naše vláda, je zajistit si sněmovní podporu. To Mirek Topolánek bohužel nezvládl,“ uvedl na tiskové konferenci Bém.

Bém naopak vyzdvihl pražskou ODS, která svými 14 hlasy vládu podpořila. Z pádu vlády prý radost nemá ani v nejmenším, zvláště pak s ohledem na dopad finanční krize a roli Česka v rámci předsednictví EU. Zároveň vyzval k vnitřní jednotě ODS.

Topolánek obvinil z pádu vlády Klause, Béma a Tlustého

„O roli Tlustého, Pavla Béma a Václava Klause snad nikdo nepochybuje. Pavel Bém stál za organizací celé této akce, zcela jednoznačně nepřeje schválení Lisabonské smlouvy, zcela jednoznačně si nepřeje náš úspěch při řízení Evropy,“ řekl včera Topolánek. Naznačil, že tyto tendence sahají do loňského podzimu, kdy občanští demokraté prohráli volby do Senátu a krajských zastupitelstev.

Premiér zároveň uvedl, že Bém by v žádném případě vládu sestavovat neměl. Na tiskové konferenci Bém tyto spekulace odmítl. „Mám svou práci rád,“ dodal s tím, že šanci by měl dostat Mirek Topolánek jako předseda nejsilnější strany, která vyhrála poslední volby do Poslanecké sněmovny.