Deníky se zamýšlejí nad důvody i důsledky pádu vlády

Praha - Svrhnout vládu České republiky právě v těchto dnech je výrazem naprostého nepochopení skutečných potřeb země, píše ve svém komentáři Mladá fronta Dnes. V úterý se ve sněmovně znovu ukázalo, jak moc máme politiků a jak málo "správců věcí veřejných", tedy lidí, kteří by s osudem státu a jeho ekonomiky nehazardovali. Do ligy nezodpovědných však nepatří jen Jiří Paroubek a jeho čtyři noví koně (Tlustý, Schwippel, Zubová a Jakubková), ale i Topolánek a Bursík, kteří projevili pramalou péči o hlasy vlastních poslanců, všímá si autor komentáře.



Podle deníku Česko nyní nepotřebuje dlouhou politickou bramboračku, která právě začíná, ale řadu protikrizových kroků a funkční vládu. Na tom všem by se Paroubek s Topolánkem měli okamžitě domluvit a projevit tím aspoň nějakou státnickou zodpovědnost. Naděje, že se tak stane, je ovšem mizivá, domnívá se MfD.

List za skutečného vítěze pádu vlády označuje komunisty. Upozorňuje, že zvedli hlavu ještě víc, než už ji měli, a v projevech před hlasováním celkem otevřeně formulovali svou politiku: zničit kapitalismus a boháče. Předvedli, že se nepolepšili. Rozvrat a krize jim nevadí, naopak - na cestě k moci je Paroubek potřebuje. Nemůže však věřit, že ho podpoří zadarmo, varuje MfD. 

Právo ve svém komentáři tvrdí, že vláda Mirka Topolánka nikdy neměla vzniknout, protože vznikla korupcí, díky korupci i trvala a vládla „s arogancí takřka vyzývavou“, jako by ani neměla nejslabší mandát v polistopadové historii. Autor za nejvážnější chyby kabinetu označuje současný stav české policie a justice, reformu zdravotnictví nebo tvrzení, že hospodářská recese se nám vyhne. To si Topolánkova vláda skutečně myslela, že to všechno si nechají lidé líbit?, ptá se komentátor. Podle něj však opozice bohužel sáhla k někdejšímu vynálezu ODS - k nulové toleranci vlády, takže než se dočkáme voleb, bude se situace české politiky zřejmě ještě zhoršovat.    

Vládě zlomili krk vesměs lidé, které by jinak nebylo proč si pamatovat, konstatuje komentář Lidových novin. V případě Vlastimila Tlustého navzdory jeho zkušenostem i schopnostem zůstává tajemstvím, o co mu vlastně šlo, ne-li o samoúčelnou mstu a destrukci. U zbývajících hrdinů úterního hlasování se motivu vskutku dobrat nelze, ale principy s tím neměly nic společného, upozorňuje deník.

Podle LN se Topolánkově ODS nyní nabízí jasná pozice, která bude čitelná pro voliče: chceme předčasné volby a veřejné dohody. Jiřímu Paroubkovi a jeho spojencům pak může vrchovatě nadělit to, na co se tak třásli - odpovědnost za všechno, co Česko ještě potká, píše list.

Hospodářské noviny si všímají následků, jaké bude mít hlasování sněmovny pro české předsednictví EU. Podle nich je české předsednictví po pádu vlády v kómatu a úterní hlasování sebralo Čechům v čele unie naděje na velký úspěch. Nejde o první případ, kdy během europředsednictví padla vláda, ještě nikdy se to ale nestalo v tak nepříjemně nevhodné době pro Evropu.

List se zamýšlí také nad tím, co po Topolánkově vládě zbylo, a připouští, že je to více, než mnozí skeptikové při „umazaném vzniku“ vlády čekali. Koalice snížila daně, přesvědčila velkou část národa, že zdraví není zadarmo, udělala z Česka respektovaného hráče v mezinárodní politice a zejména zastavila rok od roku vyšší zadlužování, které by nás mohlo přivést do maďarské nebo lotyšské propasti. Mirek Topolánek není přesvědčivý řečník ani vzor manželských ctností, novináře dokáže od kočárku odstrkávat pěstí, ale ve skutečnosti to byl nejodvážnější premiér, jakého tahle země kdy měla, míní komentátor HN.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/756/75578.jpg
  • Premiér Mirek Topolánek po vyslovení nedůvěry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/756/75581.jpg
Vydáno pod