Žák gymnázia v Novém Bydžově chystal bombový útok na školu

Nový Bydžov - Sedmnáctiletý student gymnázia v Novém Bydžově na Hradecku údajně chystal bombový útok na školu. Policie podezřelého zatkla a obvinila z obecného ohrožení ve fázi přípravy. Nyní je ve vazbě a hrozí mu až pět let vězení. Kriminalisté okamžitě uvalili na případ informační embargo, protože mladík ještě není plnoletý. V České republice se jedná o první případ tohoto druhu.

Detektivové studenta zatkli přímo ve škole a budovu prohledali. Obviněný se podle studentů gymnázia choval v poslední době divně. Zajímal se o nedávné případy masakrů ve školách ve světe. „Údajně dokonce prohlašoval, že by nejradši vystřílel celou třídu a pak zlikvidoval sebe,“ řekla hradeckému Deníku matka spolužačky mladíka. Reportérovi ČT Přemyslu Šrámkovi však na místě tuto informaci nikdo nepotvrdil.

Ředitel školy Jaroslav Šedivý k případu uvedl: „Je v současnosti v šetření, zda se jedná o klukovinu, pózu, nebo jestli to má reálný základ.“ Podle vedení školy i spolužáků je student průměrný a kázeňsky bezproblémový. „Takové děti skutečně nemusí být ranaři,“ potvrdil dětský psycholog Jan Lašek. „Jejich chování má obvykle promyšlenější charakter,“ dodal.

Mladíkovi hrozí až 5 let

Policie se pohybovala také v nedaleké jídelně Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově, kde se studenti gymnázia stravují. Ani jedna škola případ nenahlásila krajskému úřadu, který je jejich zřizovatelem.

Pokud by trestný čin, z něhož je student podezřelý, spáchala dospělá osoba, hrozil by jí trest vězení od 12 do 15 let. „U mladistvých se automaticky trestní sazba u tohoto provinění krátí na odnětí svobody v délce trvání jednoho roku až pěti let,“ sdělil dnes mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, které případ dozoruje, se vzhledem k rané fázi vyšetřování brání jakémukoli vyjádření.