Pohár přetekl: Tlustý v ČT naznačil, že bude hlasovat proti Topolánkovi

Praha - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý dnes naznačil, že by se spolu s dalšími rebely z řad ODS Janem Schwippelem a Jurajem Ranincem mohli v úterý připojit k opozici a vyslovit nedůvěru koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Tlustý v České televizi řekl, že „pohár přetekl“ a teď jsou zřetelnější důvody pro to, aby se vláda netrápila. Definitivně se ale rozhodnou až v úterý před hlasováním. O několik desítek minut později pak předseda ČSSD Jiří Paroubek na sjezdu strany prohlásil: „Já předpokládám, že tentokrát budeme úspěšní a že tato vláda, která pracuje proti lidem, skončí.“

„Já nevím, proč se premiér Topolánek odklonil od programu ODS a odmítl zavést skutečnou daňovou reformu. Já nevím, proč premiér Topolánek a ministr financí Kalousek do poslední chvíle bagatelizovali krizi a odmítali se k ní postavit čelem,“ kritizoval Tlustý. Ten rovněž obvinil Topolánka, předsedu Strany zelených Martina Bursíka a šéfku poslanců zelených Kateřinu Jacques, že vyloučením Olgy Zubové a Věry Jakubkové ze strany vytvořili situaci, kdy vládní koalice ztratila ve sněmovně většinu.

Po schůzce předsedů opozičních stran je pravděpodobné, že proti vládě bude hlasovat všech 97 poslanců KSČM a ČSSD. „Rozhodovat ale nebudou opoziční poslanci, je jasné, že o osudu vlády rozhodnou rebelové v ODS nebo nevyzpytatelná kohorta sedmi nezařazených poslanců,“ dodal místopředseda komunistů Richard Dolejš.

Jedna z nezařazených poslankyň Olga Zubová byla dokonce zvolena do předsednictva Demokratické strany zelených, tedy strany, která vznikla po vyloučení čtyř odpůrců Martina Bursíka ze Strany zelených. Zubová uvedla, že se stále nerozhodla, jak bude příští týden hlasovat o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Uvědomuje si prý odpovědnost vyplývající z toho, že Česko je nyní předsednickou zemí EU, předsednictví podle ní ale nemůže být zástěrkou pro problémy a kauzy, kterým teď vláda čelí.

Další z nezařazených poslanců a bývalý člen opoziční ČSSD Petr Wolf naopak pravděpodobně bude stát na straně Mirka Topolánka a nepodpoří opoziční návrh . V otázkách prohlásil, že svrhnout vládu nyní, kdy Česko předseda Evropské unii, je velmi špatný krok.

Poslanec navíc varoval před tím, že vyslovení nedůvěry by způsobilo
ekonomickou nestabilitu Česka, jež si podle něj i v současné ekonomické
krizi vede lépe než jiné země. Navíc Wolf upozornil na to, že řádné volby
budou už příští rok, tedy brzy, takže by nepovažoval za dobré teď chystat volby předčasné.

Pokud vláda padne, bude na tahu Klaus

Pokud by v úterý opozice sehnala 101 hlasů - a první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka několikrát naznačil, že je má - pak by dál vládla Topolánkova vláda v demisi a další krok by byl na prezidentovi Václavu Klausovi, koho pověří sestavením kabinetu. V minulosti v jednom volebním období třikrát pověřil sestavením vlády ČSSD, dá se tedy předpokládat, že by se o sestavení vlády znovu pokoušela ODS. „ODS nepodpoří žádnou vládu, kde nebude Mirek Topolánek, ani úřednickou,“ zdůraznil dnes v otázkách první místopředseda strany David Vodrážka.

Podle Bohuslava Sobotky by vláda byla v každém případě schopná pokračovat v předsednictví Evropské unie. Politická jednání totiž nebudou jednoduchá a patrně potrvají několik měsíců. Předsednictví přitom končí v červnu. ČSSD by ale nesouhlasila s tím, aby v kabinetu dále působili ministři vnitra a spravedlnosti Ivan Langer a Jiří Pospíšil (oba ODS). Vláda by také měla zastavit pro stát nevýhodné privazitace státního majetku.

Topolánek ustál už čtyři hlasování o nedůvěře

Sociální demokraté vyvolali hlasování o nedůvěře vládě kvůli aféře poslance Wolfa a hlavně postupu premiéra Topolánka a Marka Dalíka v ní. Petr Wolf, zvolený za ČSSD, který často hlasuje společně s poslanci vládní koalice, měl zneužít finanční dotace. Dalík se pak sešel s reportérem ČT Daliborem Bártkem, aby se reportáž o Wolfově kauze nevysílala.

Čtyři pokusy o svržení Topolánkovy vlády:

20. června 2007 - Vláda odolala návrhu ČSSD na vyslovení nedůvěry. ČSSD hlasování iniciovala poté, co se jí nepodařilo prosadit konání sněmovní schůze, na níž se mělo jednat o případu lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka, obviněného z korupce. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 97 sociálních demokratů a komunistů. Proti byli koaliční poslanci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených a bývalí sociální demokraté Melčák a Pohanka - dohromady 101 poslanců.

5. prosince 2007 - Vláda odolala druhému opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry. ČSSD a KSČM nezískaly potřebných 101 hlasů - pro sesazení kabinetu hlasovalo jen 97 ze 198 přítomných. Proti hlasovalo 101 poslanců - všichni přítomní koaliční zákonodárci a Melčák a Pohanka.

30. dubna 2008 - Ani třetí pokus o vyslovení nedůvěry neuspěl. Pro nedůvěru bylo 98 poslanců - všichni poslanci ČSSD a komunisté a nezařazený poslanec, bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. Za vládu se postavili všichni přítomní koaliční zákonodárci a Melčák.

22. října 2008 - Čtvrtý pokus o svržení vlády se odehrál slovy Jiřího Paroubka kvůli nespravedlivým reformám, podpoře radaru, nedokončené ratifikaci Lisabonské smlouvy a neschopnosti řešit finanční krizi Proti vládě hlasovalo 96 poslanců. Olga Zubová a Věra Jakubková ze Strany zelených se hlasování nezúčastnily, rebelové z ODS se hlasování zdrželi. Naopak nezařazení poslanci Petr Wolf a Miloš Melčák hlasovali spolu s vládou.

Olga Zubová
Zdroj: ČT24