Studenti z Vietnamu čelí častým kontrolám policie

Brno - Mladí Vietnamci, pobývající na jihu Moravy, se začínají ohrazovat proti častým kontrolám cizinecké policie. Razie brněnských hlídek se podle Asiatů blíží šikaně, setkání s policisty je navíc údajně doprovázeno zastrašováním a výhružkami pod záminkou odchodu ze země. Za cizince v jihomoravských ubytovnách se postavili i někteří advokáti. Policejní složky však jakékoliv obvinění rezolutně odmítají.

Na příkladu výpovědi studentky Vysokého učení technického v Brně lze zachytit modelový příklad, který podle výpovědi ostatních Vietnamců není nikterak ojedinělý. Danou dívku prý během 14 dnů navštívili na ubytovně zástupci cizinecké policie celkem čtyřikrát. Při první kontrole se vše obešlo bez problémů, další návštěva však přinesla rozčarování. „Najednou mi řekli, že nemám kopie pojištěnecké zdravotní karty. Řekla jsem jim, že jsem byla na policii a vše bylo ok. - Oni tvrdili, že ne. Chtěli pokutu 1000 korun. Já řekla, že jsem studentka a že nemám tolik peněz. Skončilo to u pětistovky,“ sdělila dívka.

Dále tvrdí, že se policisté nezdráhali prohledávat její osobní věci a hrozili vyhoštěním ze země. „Začali si mě fotit. Říkali: pojedeš do Vietnamu. Nevěděla jsem proč,“ vypověděla dotyčná. Povolaný advokát ji posléze doložil správnost dokladů i oprávnění ke studiu.

S podobnými postupy se setkávají lidé ve zlínských ubytovnách. Neúměrných prohlídek se všimli i majitelé domů a nechali zde instalovat kamery, které mají četnost kontrol monitorovat. Jihomoravská policie však jakoukoliv spojitost prohlídek s druhem šikany odmítá. Pokud by cizinci měli nějakou takovou informaci, nezbývá než se obrátit na inspekci ministra vnitra nebo na skupinu vnitřní kontroly oblastního ředitelství, radí mluvčí tamějšího ředitelství cizinecké policie Roman Bittner.

Podle názorů některých advokátů je však možnost cíleného zastrašování Vietnamců více než pravděpodobná. „Víme už o určitém pokynu ředitele cizinecké police, kterým se Vietnamci v podstatě vyjímají z ochrany některých ustanovení právních předpisů,“ uvedl právní expert Marek Sedlák. Proti takovému tvrzení se však ohrazuje samotné ředitelství cizinecké policie i ministerstvo vnitra.