Studující učitelé by mohli mít vyšší plat

Praha - Ministerstvo školství připravuje Standardy kvality profese učitele. Jde o dokument stanovující základní profesní předpoklady, které by učitel měl splňovat. Standardy by měly mimo jiné zrušit rovnítko mezi délkou praxe a výší platu. Rozhodující pro výši mzdy by mělo být zvyšování učitelovy kvalifikace prostřednictvím nového systému atestací, jaký zná třeba medicína. V rámci příprav vyzval rezort Ondřeje Lišky (SZ) učitele, rodiče i širokou veřejnost k otevřené diskusi.

„Je to věc víc než nutná, která v našem systému v rezortu školství velmi intenzivně schází,“ reagoval pro ČT předseda Asociace pedagogů ZŠ Jaroslav Štercl. Učitelé podporují myšlenku, aby i mladší učitel měl šanci dostat víc peněz, pokud bude ochoten se dále vzdělávat. Zároveň ale pedagogové dodávají, že bude nutné vyřešit některé otázky, jako kdo bude učit za studující kolegy, jak to bude s dlouholetými pedagogy nebo kolik peněz vlastně atestovaní dostanou.

„Pokud by to bylo v řádu stokorun, tak to bychom to asi nemuseli dělat. To by bylo příliš motivačně slabé,“ řekl ČT náměstek MŠMT Jindřich Kitzberger s tím, že již nyní se počítá s navýšením v řádu tisíců korun.

Nápad podpořila i poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), členka Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu: „První atestace by měla být povinná, aby nastavila laťku a donutila učitele pracovat na svých metodikách.“

Konkrétní podobu by návrhy atestací i standardů měly získat již na podzim letošního roku.

Vydáno pod