Dalík naléhal na reportéra ČT, ať nevysílá reportáž o Wolfovi

Praha - Premiérův přítel Marek Dalík se pokoušel jménem Mirka Topolánka přesvědčit reportéra České televize, aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování poslance Petra Wolfa. Reportér Dalibor Bártek si ale Dalíkova slova nahrál. Wolf vystoupil v červnu 2008 z ČSSD, nyní je jednou z důležitých opor Topolánkovy vlády a vyšetřování jeho kauzy provází nestandardní okolnosti. Premiér na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že o schůzce nevěděl, potvrdil ale, že Dalíka požádal, aby Wolfovi pomohl s mediálním tlakem, který je na něj vyvíjen. Na podivné okolnosti kolem Wolfova vyšetřování upozornila reportáž pořadu Reportéři ČT. S těmito informacemi přišel rovněž deník MF DNES.

„Tušil jsem, o co půjde, a tak jsem si vzal na schůzku nahrávací zařízení, abych se jistil,“ potvrdil Bártek redakci portálu ČT24. Dalík přitom nebyl jediným lobbistou, který se o natáčení zajímal. Byl však jediným, kdo jednal přímo z pověření předsedy vlády. Dalíka podle jeho slov premiér požádal, aby Wolfovi mediálně pomohl. „To, že jdu za panem Bártkem, nevěděl. Byla to soukromá schůzka,“ dodal Dalík. Wolf byl intervencí premiérova přítele překvapen: „To je úplně divné. Nevím, co si o tom mám myslet. Standardně asi někoho zažalujeme, a to je vše.“

Podle Topolánka byl na Wolfa od prezidentské volby vyvíjen značný nátlak a znovu se opakují praktiky z kauzy Čunek. Postup médií označil za nezákonné šmíráctví. Schůzka Bártka s Dalíkem podle něj nic neprokázala: „Možná by bylo zajímavější, kdyby pan redaktor zveřejnil obsah schůzek s lidmi, kteří mu tyto materiály přinášejí.“  

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Dalík: Premiér mě požádal, abych mu pomohl, tak to zkouším

Dalíkova přímluva ale není jedinou neobvyklou intervencí ve Wolfově kauze. Přestože policie na konci loňského roku oznámila, že se vyšetřování chýlí ke konci, už tři měsíce se nic neděje. Když měl vyšetřovatel dost důkazů, aby sněmovnu požádal o vydání Wolfa k trestnímu stíhání, olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová svým podřízeným nařídila, aby v případu postupovali jinak, než je obvyklé: „Ukládám důraznou mediální zdrženlivost ve věcech, ve kterých je vedeno prověřování jakýchkoli politicky činných osob.“ Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil už uvedl, že bude chtít znát o případu bližší informace: „Požádám o to, aby mně byly sděleny důvody tohoto dokumentu.“

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) neskrývá znepokojení: „Samozřejmě si nedokážu představit, že tohle by bylo jednání, které by bylo tolerovatelné. Je správné, že na to média upozornila.“ Opoziční ČSSD chce s reakcí počkat na reportáž. První místopředseda ODS David Vodrážka už ale v Českém rozhlase řekl, že kauza poškozuje ODS. Po večerním jednání s premiérem Topolánkem však považuje kauzu za vysvětlenou. Topolánek mu potvrdil, že Dalíka za reportérem ČT neposlal.

Marek Dalík na schůzce s Daliborem Bártkem:

„Myslím, že když se zveřejní to, co říkáte, tak už ho nic nezachrání. A buď prostě rezignuje, nebo ho sněmovna vydá. Každopádně těžko bude vládu držet, a když ji bude držet, tak to bude vládě škodit.“

Wolf vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD údajně kvůli špatné atmosféře, která ve straně panuje. Policie ho už spolu s dalšími čtyřmi osobami půl roku vyšetřuje pro podezření ze zneužití několikamilionové státní dotace a zvažuje i podání žádosti o zbavení poslanecké imunity. Reportéři ČT zjistili, že Wolfova firma UT 2002 dostala v letech 2005 až 2007 od ministerstva na dva projekty na podporu životního prostředí celkem více než 11 milionů korun. Dosud se přitom mluvilo o necelých pěti milionech.  

Autorka odborné studie o životním prostředí je daňová poradkyně

„To byly projekty, na kterých pracovala řada lidí. A ty byly splněny v termínu, v čase,“ reagoval Wolf. Výsledky práce Wolfovy firmy jsou ale velmi pochybné. Když pracovníci NKÚ provedli v roce 2006 na ministerstvu prověrku, nestačili se divit. Nalezli řadu chyb, které signalizovaly, že firma státní miliony zneužila. „To, že jsme na tuto záležitost narazili až při naší kontrole, svědčí o tom, že kontrolní činnost ze strany samotného ministerstva byla velmi povrchní,“ dodal prezident NKÚ František Dohnal.

Ministerstvu trvalo téměř rok, než po nálezu NKÚ provedlo vlastní prověrku. Přestože NKÚ odhalil závažné rozpory u obou projektů, ministerstvo nalezlo chyby jen u jednoho. Než jej předčasně ukončilo, odčerpala na něj Wolfova firma ze státních prostředků více než 4,5 milionů korun. Ačkoliv ministerstvo zjistilo, že poslancova firma odčerpala miliony korun za neprovedenou práci, vůbec nepodalo trestní oznámení na policii. „Je možné, že rozhodnutí nepodat trestní oznámení nebylo úplně správné, nicméně Policie České republiky začala konat i bez našeho trestního oznámení a je to dobře,“ dodal mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Neexistující studie za statisíce

Wolfova firma například účtovala ministerstvu statisíce za vědecké studie, které nikdy nevypracovala a byly navíc volně dostupné na internetu. Přes dvě stě padesát tisíc za ně dostala Dagmar Koniariková, která je daňovou poradkyní Wolfových, nikoliv odbornicí na životní prostředí, a žádnou vědeckou studii nikdy nesepsala. K případu se odmítla vyjádřit. Podobným způsobem firmě posloužil další známý - ostravský podnikatel Tomáš Foniok. Společnost UT 2002 na něj a jeho firmu odčerpala více než 900 tisíc korun. Opět za studie, které byly mnohdy doslovně okopírované z internetu. Foniok o případu odmítl s ČT komunikovat.

Vydáno pod