BIS požaduje větší pravomoce u telefonů

Praha - Bezpečnostní informační služba (BIS) požaduje rozšíření svých pravomocí. Tentokrát žádá vládu o možnost získávat od telefonních operátorů veškeré informace o hovorech a SMS zprávách, stejně jako elektronický telefonní seznam, obsahující mj. i čísla účastníků, kteří si nepřejí jejich zveřejnění. BIS podle svého prohlášení nemůže bez těchto pravomocí účinně bojovat s organizovaným zločinem a hrozbami terorismu. Vláda by měla o požadavku tajných služeb jednat příští týden.

Mluvčí BIS Jan Šubert odůvodnil pro ČT snahy tajných služeb: „Jen velmi obtížně můžeme rozkrývat kontakty, kterými se zabýváme v kontextu terorismu, kontrašpionáže, ochrany ekonomiky nebo organizovaného zločinu.“ Již dříve prohlásil, že kontrarozvědka musí volit jiné způsoby k získávání informací. Neupřesnil sice, o jaké jde, ale podle něj jsou lidsky, časově i finančně velmi náročné.

BIS chce využít připravovaného zákona o Generální inspekci ozbrojených sborů, kterou navrhuje ministerstvo vnitra. Langrův rezort požadavek tajné služby podporuje, s připojením ke zmíněnému zákonu ale nesouhlasí. „My skutečně z dlouhodobého hlediska tento záměr BIS podporujeme, ale nedomníváme se, že je to nejlepší cesta, jak tento záměr prosadit. Tedy spojit ho s Generální inspekcí, která s tím vůbec nesouvisí,“ řekla ČT mluvčí rezortu Jana Malíková.

S rozšířením kompetencí musí přijít zvýšená kontrola

Politická reprezentace ale požaduje v případě zvýšení pravomocí také zvýšenou kontrolu. Laikům totiž provozní a lokalizační údaje nic neřeknou, zato pro schopného zpravodajce mohou být klíčovým údajem. „Když se různá čísla propojí, vytvoří se obrázek o kontaktech lidí,“ řekl pro Novinky.cz bývalý šéf BIS Jiří Růžek. To má podle něj dvě polohy - bezpečnostní a společenskou. Růžek připouští, že společenský aspekt může být kompromitačně zajímavý vzhledem k tomu, že v záznamech se objeví i řada kontaktů, které s daným případem vůbec nesouvisejí.

Přístup k provozním a lokalizačním údajům umožňuje zjistit až s roční prodlevou, kdo komu telefonoval, jak dlouho hovor probíhal a také kde se účastníci hovoru právě nacházeli. Totéž platí také o textových zprávách přes telefon i o neúspěšných pokusech o volání. V tomto případě by však zpravodajci neměli přístup k obsahu hovoru či zpráv, neboť nejde o odposlech.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/47/4638.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/30/2987.jpg