Vlastník hotelu Savoy musí za únik videa zaplatit 80 tisíc

Praha - Majitel hotelu Savoy musí zaplatit pokutu 80 tisíc za únik videonahrávky, na které je zachycena schůzka prezidentského kancléře Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa před loňskými prezidentskými volbami. Pokutu uložil antimonopolní úřad společnosti Evropský investiční holding, ta se proti ní může bránit soudně. V souvislosti s kauzou už dostala pokutu 20 tisíc i novinářka Sabina Slonková, která odmítla prozradit zdroj, který jí nahrávku poskytl. Kvůli úniku záznamu byli v minulosti obviněni dva lidé.

Žalobci kvůli úniku nahrávky viní bývalého pracovníka Úřadu pro zahraniční styky a informace a bývalého policistu útvaru zvláštních činností, který se zabývá odposlechy a sledováním, ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Za to jim hrozí až pět let vězení.

Bývalý policista je podle žalobců podezřelý z toho, že neoprávněně a pod smyšlenou záminkou získal od vedení hotelu Savoy DVD, na němž byla nahrávka schůzky Šloufa a Weigla. Disk prý potom předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím.

Podle médií jde o bývalého pracovníka rozvědky Petra Bakeše a bývalého policistu Jiřího Dvořáka. Podle dřívějších informací Bakeš údajně požádal Dvořáka, aby pro něj získal nahrávku na žádost bývalého ředitele rozvědky Karla Randáka. Policista prý nevěděl, pro jaké účely má nahrávka sloužit, a žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední dokument.

Únik nahrávky ovlivnil prezidentskou volbu

Po zveřejnění videonahrávky v médiích se spekulovalo o tom, že Weigl mohl se Šloufem jednat o možnosti získat hlasy pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause od sociálních demokratů, jejichž lídři prosazovali Jana Švejnara. Šlouf tehdy řekl, že se s Weiglem sice setkal, prezidentská volba prý ale nebyla hlavním tématem jejich rozhovoru.

Záznam, který nahrály bezpečnostní kamery hotelu, zveřejnil server Aktuálně.cz čtyři dny před prezidentskou volbou. Zveřejnění nahrávky mělo vliv například na rozhodnutí Strany zelených v tom, že se přiklonila k veřejné volbě prezidenta.    

Václav Klaus a Jan Švejnar kandidovali v první volbě prezidenta republiky 8. února 2008.
Zdroj: ČT24