Rath chce vyřadit levné léky z pojištění a zavést poplatky za jídlo

Praha - V případě, že sociální demokracie příští rok převezme vládu, chce stínový ministr zdravotnictví David Rath zrušit všechny poplatky, které zavedl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Sám ale chystá zavedení poplatků za jídlo v nemocnicích, vyřazení levných léků z pojištění a sloučení tří největších zdravotních pojišťoven. Informaci přinesly Hospodářské noviny, které mají k dispozici první verzi připravovaného volebního programu ČSSD.

„Myslím, že by výše poplatku za jídlo v nemocnici kolísala někde mezi čtyřiceti a šedesáti korunami za den,“ uvedl Rath. Za děti by podle něj rodiče platili kolem třiceti korun. Poplatky by hradili pouze lidé, kteří v nemocnici opravdu jedí, a záleželo by jen na vůli nemocnic, zda poplatek chtějí od pacienta vybírat. Rath podle HN zvažuje také minimální poplatek za recept: „Nechci teď striktně říkat, že za recept se nebude platitit vůbec, ale zatím s tím nepočítáme.“ 


Rath plánuje i sloučení VZP s vojenskou pojišťovnou a s pojišťovnou ministerstva vnitra. Výrazně by posílil i vliv státu ve správních radách menších pojišťoven. Smlouvu s pojišťovnou by podle návrhu dostala jen ta zařízení, která pravidelně sledují a zveřejňují kvalitu péče. V plánu má také navýšení mezd zdravotníků. Podle státních tabulek by navíc musely lékařům a sestrám platit i privátní nemocnice. „Nutit nemocnice, které čerpají peníze z veřejného pojištění k tomu, aby platily podle státních tabulek, je stejně absurdní jako nutit ke státním tabulkám firmy, které dostávají veřejné stavební zakázky,“ reagoval náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS).

Rath: Roční limit by byl jedno procento z příjmu

Marek Šnajdr:

„Jsem rád, že i ČSSD si uvědomila, že financovat zdravotnictví jen ze zdravotního pojištění není možné. Je to obrovský průlom.“ 

ČSSD hodlá po případné výhře ve volbách zrušit pětitisícový roční strop na poplatky a doplatky na léky a nahradit jej ročním stropem, do kterého by se počítaly doplatky na léky i poplatky v nemocnici. „Roční limit by byl jedno procento z příjmu,“ dodal Rath. Sociální demokraté chystají vyřadit z pojištění i některé levné léky. „Například paralen už by pojišťovny hradit neměly,“ tvrdí stínový ministr.

Do zdravotnictví by chtěl Rath přivést během čtyř let víc než čtyřicet miliard korun. Zatím ale není jasné, kde chce ČSSD v době ekonomické krize peníze brát. „Zdravotnictví se musí stát spolu se školstvím absolutní prioritou ČSSD. A pokud si zdravotnictví vytkneme jako prioritu, tak na ni musíme peníze získat,“ uvedl Rath.