Reportéři ČT se podívali na hospodaření libereckého šampionátu

Praha - Nedávno skončený šampionát v Liberci spolkl hromadu peněz. Kolem dvou miliard zaplatí daňoví poplatníci, a to přesto, že se avizovalo, že mistrovství je nebude stát ani korunu. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při prověřování hospodaření s dotacemi ze státního rozpočtu dospěl k závěru, že nepořádek panuje v účtech za desítky milionů korun. Kvůli podezření na porušení zákona už padlo trestní oznámení na neznámého pachatele z úvěrového podvodu, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku. Reportéři ČT se podívali na zoubek dvěma institucím, ve kterých se zřejmě peníze rozkutálely na všechny strany - městu Liberec a tamní Technické univerzitě.

Ještě než mistrovství vůbec začalo, bylo třeba postavit nebo vylepšit spoustu věcí - zmodernizovat skokanské můstky na Ještědu, vytvořit běžkařský areál ve Vestci, zrekonstruovat koleje Technické univerzity. Jinými slovy, spousta zakázek za hodně peněz. Dotace na to dostalo město Liberec a Technická univerzita Liberec. Přípravu infrastruktury vláda podpořila 1,45 miliardy korun. Dalších 400 milionů přidal z vlastního Liberec a 165 milionů Liberecký kraj.

NKÚ vadí hlavně to, že veřejné zakázky se rozdělovaly na vícero pod hodnotu dvou milionů korun, což je hranice, nad níž už se musí konat transparentní výběrové řízení, a jednotlivé jednotlivé akce nebyly dostatečně připraveny a v jejich průběhu byly doplňovány další. „Řada prací byla zaplacena, ale ne provedena. Podklady a vyúčtování byly předělávány během kontroly“ dodává šéf NKÚ František Dohnal. „Rozsah porušení je mimořádný. A také částky, o které šlo, nejsou vůbec malé. Jenom u těch prací a materiálů, které ve skutečnosti nebyly dodány, ta celková škoda je řádově v desítkách milionů korun,“ tvrdí Dohnal.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Zakázky pro Syner a Investing cz

Město Liberec je nejen slovy opozičních zastupitelů synonymem pro klientelismus a korupci. To potvrzuje i  Ředitel české pobočky Transparency International (TI) David Ondráčka - Liberec podle něj je jedno z několika málo měst, kde je pouze jedna až dvě firmy, které získávají naporostou většinu stavebních zakázek. Zde to jsou konkrétně firmy Syner a Imstav. Stejně hovoří i novinářka z Aktuálně.cz Eliška Bártová, podle které příkladem korupce může být stavba multifunkční arény, která slouží libereckým Bílým tygrům a ty vlastní právě Syner. Ve stejném Syneru dělal dříve ekonomického ředitele Jiří Kittner, současný primátor města. Technický dozor nad stavbou arény měla firma Investing cz Josefa Nadrchala, bývalého radního. Ten ale propojenost se Synerem a městem Liberec odmítá.

Firma Investing cz získala díky mistrovství zakázku na technický dozor za deset milionů. Firma Syner stavební zakázky za 56 milionů. Zástupci Syneru nechtěli s Reportéry mluvit. „My si stojíme za tím, že jsme postupovali správně… Při vší úctě, NKÚ není podle mého názoru ten, kdo může posuzovat dodržování zákona o veřejných zakázkách,“ prohlásil primátor Kittner.

Univerzita: Jedno výběrové řízení za druhým

Technická univerzita v Liberci pak získala 350 milionů na opravu kolejí, které fungovaly jako ubytování pro závodníky. Peníze ale neutrácela univerzita, ale na základě takzvané mandátní smlouvy Nadrchalova firma Investing cz. Rektor univerzity Vojtěch Konopa věděl, že Investing už provádí tutéž činnost pro město. Podle jeho slov šlo ale hlavně o čas, a tím, že zakázku provede stejná firma, proběhne vše rychleji.


Oprava kolejí měla původně stát 240 milionů korun, a tak Investing cz společně s univerzitou při navýšení investic museli uspořádat výběrové řízení. Z patnácti přihlášených firem zvítězil, oficiálně kvůli nejnižší ceně, opět Syner. Nadrchal jakoukoliv manipulaci v tendru odmítá. Jenže cena od Syneru se podle zprávy NKÚ navýšila o 130 milionů, což bylo téměř o šedesát procent. Podle rektora část navýšení vznikla tak, že projektant sice vyprojektoval nábytek pro každou budovu, zapomněl ho ale vynásobit třemi. Projektantem je liberecká firma Sial, která často se Synerem spolupracuje a sponzoruje liberecké Bílé tygry.

Jenže bylo potřeba opravit ještě další věci za 110 milionů korun, na které Investing musel uspořádat další dvě výběrová řízení. I to vyhrál Syner. Sám si pak vybíral dodavatele nábytku. O zakázku na jeho výrobu se u něj tehdy ucházela jihočeská firma firma DS Interiér. Jejímu majiteli prý bylo řečeno, že pokud budou Bílé tygry sponzorovat, zakázku dostanou. Majitel odmítl. Zakázku získala firma Hané interiér, která Bílé tygry sponzoruje. Ta si nábytek ale objednala. U DS Interiér. Cena nábytku od DS Interiér se pohybovala kolem 35 milionů bez daně, do Liberce ale doputoval za 58 milionů. „Když si přečtete zprávy NKÚ ohledně hospodaření na mistrovství světa nebo při přípravě na mistrovství světa, to je prostě vysoká škola podvodů, manipulací, obcházení výběrových řízení, nehospodárnosti. Myslím si, že se to dá vyučovat při protikorupčních kurzech,“ uzavírá Ondráčka z TI.

  • Liberec autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/677/67689.jpg
  • Domy v Zeleném údolí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/710/70973.jpg
Vydáno pod