Brožová-Polednová bude muset nastoupit do vězení

Praha - Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová bude muset s největší pravděpodobností nastoupit do vězení za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové. Pražský vrchní soud zamítl její stížnost proti rozhodnutí městského soudu, který jí nepovolil odklad šestiletého trestu ze zdravotních důvodů. O nástupu k výkonu trestu chce soudce rozhodnout v úterý. Informaci přinesl server Novinky.cz.

Soudce pražského městského soudu Petr Braun, který má případ na starosti, uvedl, že bývalé prokurátorce poskytne čas na vyřízení osobních a rodinných záležitostí a ponechá ji ještě minimálně dva týdny na svobodě. Její právník zároveň plánuje podat další žádost o odklad trestu.

Sedmaosmdesátiletá Polednová žádala odložení vězení z vážných zdravotních důvodů. Podle Braunova dřívějšího vyjádření trpí takzvanou praktickou slepotou. Soudce kvůli tomu nechal loni vypracovat znalecký posudek. Z dokumentu podle něj vyplývá, že je schopna nastoupit do vězení za určitých podmínek, jako je dostatečně osvětlená cela či lékařská péče. Vězeňská služba následně uvedla, že je schopna takové podmínky zajistit.

Bývalá prokurátorka zaslala soudci později další lékařské zprávy, ve kterých podle Brauna argumentuje například i cukrovkou či špatnou srážlivostí krve. Ze zpráv ale nevyplývá ohrožení jejího života či zdraví, a o jejím dalším osudu by tak mohli rozhodnout vězeňští lékaři.