Bursík chce zakázat rozdávání igelitek

Praha - Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) dnes představil plán nového zákona o odpadech. Jeho součástí je např. rozdělení poplatků za svoz komunálního odpadu na paušál až do 250 korun a na částku vypočítávanou z jeho množství. Novým zákonem chce rovněž zakázat obchodům rozdávat igelitové tašky zdarma. Ročně jich podle něj dají zákazníkům až tři miliardy kusů, což představuje 9000 tun plastů. Idea je jednoduchá: když budou muset Češi za tašky platit, budou si jich v obchodech brát mnohem méně, což uleví přírodě.

V rámci navržených paušálních poplatků za odpad by celkově domácnosti s největším množstvím nevytříděného odpadu mohly ročně za popelnici zaplatit až 1000 korun, což se pohybuje okolo dvojnásobku současného maxima. Nová forma poplatku by měla být podle Bursíka spravedlivější k lidem, kteří třídí a neprodukují velké množství směsného odpadu. „Každý občan si řekne, jak často chce mít svoz, kolik odpadu vyprodukuje a podle toho bude mít i velikost nádoby,“ dodává ředitelka Odboru odpadu na ministerstvu Zdeňka Bubeníková.

Vyhovět chce ministr navýšením poplatků také obcím, které tvrdí, že z dosavadních poplatků systém neutáhnou. Bez ohledu na připravovaný materiál přichází s navýšením podle Bursíka také ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). „V pondělí budeme na vládě diskutovat o jeho návrhu zavést paušál 1250 korun prostřednictvím novely zákona o místních poplatcích,“ uvedl.

Ministr Martin Bursík pro ČT:

„V současnosti 90 % občanů České republiky platí za odpad paušální platbu za hlavu nezávisle na tom, jestli jsou ekologičtí a hodně třídí, nebo jsou ignoranti a nedělají vůbec nic. My tady zavádíme princip, kdy obec určí paušální platbu do výše 250 korun, to je fixní složka, a pak je složka pohyblivá, která se bude odvozovat od toho, kolik která domácnost vyrobí směsného zbytkového odpadu.“

Nový odpadový zákon, který chce Bursík ve sněmovně předložit v květnu nebo červnu a o kterém chce jednat i s opoziční ČSSD, počítá také s postupným nárůstem poplatků za skládkování. „My musíme splnit do roku 2020 evropskou směrnici o skládkování, která nám ukládá snížit objem biologicky rozložitelných odpadů na skládkách na 25 % ve srovnání s rokem 1995,“ odůvodnil Martin Bursík pro ČT svou legislativní iniciativu.

Zákon by měl také zpřísnit pravidla pro skládkování komunálního i nebezpečného odpadu a zvýšit recyklaci. Po obcích ministerstvo mimo jiné chce, aby nejpozději od roku 2011 rozšířily systém třídění i na bioodpady v lokalitách s rodinnými domy, na sídlištích nejpozději od roku 2013. „Bioodpad je na skládce jako taková časovaná bomba…. Může docházet k únikům, prosakování do spodních vod,“ uvedl pro ČT specialista na toxické látky a odpady Milan Havel. Proto by se měl bioodpad využívat při výrobě bioplynu nebo tepla z biospaloven.  Každopádně do řady popelnic přibudou nádoby na biodpad a také  na kov. 

V každé obci s rozšířenou působností by mělo být v budoucnu možné odložit vysloužilé auto, a to na náklady výrobců. Zvýšit by se měl i počet obchodů, do kterých mohou lidé vracet elektrovýrobky do pěti kilogramů, které dosloužily, a to bez ohledu na to, zda si zákazník v obchodě koupí nové.

Igelitové tašky v obchodech zdarma? Vůbec, nebo za poplatek

Bursík chce zakázat obchodům rozdávat igelitové tašky zdarma. Obchody budou mít podle jeho návrhu možnost nadále rozhodovat, kolik přesně za tašku zákazníkovi naúčtují. Ministerstvo financí by nicméně mělo stanovit minimální částku, aby obchody nezačaly za tašky účtovat například 15 haléřů, které by v konečném účtu zaokrouhlily. Obchodníci podle ministra vybírají za tašky peníze už nyní, a to tak, že jejich cenu započítávají do cen zboží. Bursík na tiskové konferenci zdůraznil, že se ministerstvo snažilo s obchodníky uzavřít dobrovolnou dohodu, ale nezdařilo se to.

  • Ministr Martin Bursík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/708/70704.jpg
  • Recyklace odpadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/472/47144.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/243/24250.jpg