Exgenerál Štefka pracuje s člověkem podezřelým z kontaktů na mafii

Praha - Bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka, který do konce roku 2008 pracoval také jako externí konzultant úřadu vlády pro bezpečnost, nastoupil loni v červnu do společnosti FWSD Europe. Zde na postu předsedy dozorčí rady působí Jan Jezbera, o kterého se dlouhodobě zajímá policie kvůli jeho údajným kontaktům s lidmi z někdejších sovětských tajných služeb, ale i z podsvětí. Jezberovo jméno také figuruje v několika kauzách z devadesátých let.

Štefka stál v čele generálního štábu v letech 2002 až 2007. Po odchodu z armády se měl stát velvyslancem v Uzbekistánu, o post ale přišel kvůli aférám, jež provázely jeho působnost v čele armády. Média v minulosti informovala o tom, že za jeho působení vznikaly černé fondy: z podvodně získaných peněz se prý pořádaly večírky, rozdávaly se luxusní dary a kupovala se výbava pro důstojníky a generály. Generál svoji účast na fondech několikrát popřel.

Jezbera měl pomáhat oligarchovi Bojkovi získat české banky

K místu ve společnosti FWDS Europe se dostal díky předsedovi jejího představenstva a bývalému kolegovi z armády Tomáši Fingerovi. Ten je také Štefkův bývalý kolega z armády a bývalému spolupracovníkovi podle svých slov místo nabídl proto, aby společnost reprezentoval.

Podle reportérů Rádia Česko je Štefkův kolega Jezbera jednou z klíčových postav bývalé finanční skupiny Interconex. Ta ovládala například kontroverzní litoměřické investiční fondy a také spolupracovala s ruským oligarchou Olegem Bojkem na ovládnutí dvou českých bank. O Bojka jeví zájem i FBI, která jej podezřívá z praní špinavých peněz.

Štefka se k ničemu z toho nechtěl vyjádřit. „Najdete si to všechno na internetu, nestarejte se,“ vzkázal médiím.

Problém v širší souvislosti: Co s vysloužilými „vysokými posty“?

Podle analytiků se za tímto případem skrývá širší problém, a to, jakým způsobem najít odpovídající uplatnění pro čelné představitele armády, a zda jejich budoucí povolání nějakým způsobem usměrňovat, a zabránit tak možnému domlouvání zakázek prostřednictvím starých kontaktů či únikům interních informací. „Já si myslím, že to je velký problém a případ generála Štefky dokazuje, že jsme se nikam neposunuli,“ podotknul občanskodemokratický poslanec Tomáš Kladívko.

Bez odpovídající nabídky na další uplatnění přitom v Česku končí většina lidí z armády nebo tajných služeb. Například někdejší šéf BIS Karel Vulterin nastoupil do kasina, Štefkův předchůdce Jiří Šedivý zamířil do soukromé sféry a bývalý ředitel vojenských zpravodajců Miroslav Krejčík začal pracovat pro ČSSD.

  • Pavel Štefka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/701/70072.jpg
  • Pavel Štefka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/55/5488.jpg