Policie chce kácet podél silnic, jinde prý vysadí nové stromy

České Budějovice - Policie v Jihočeském kraji přišla s novým plánem, jak řešit situaci ohledně stromů kolem silnic. V Česku v loňském roce totiž zemřelo po nárazu do stromu 177 lidí. Dopravní policisté navrhují, že za každý strom, který porazí, vysadí sami stromy na jiném místě. Inspekce životního prostředí ovšem aleje brání. "Za každý poražený strom u silnice bychom sehnali síly k tomu někde, například v CHKO Šumava, vysadit deset nových stromů," navrhuje Luboš Veselý, šéf jihočeské dopravní policie.

Proti porážení stromů se ale staví Česká inspekce životního prostředí. „Nesouhlasíme s masivním kácením rozsáhlých alejí a většího počtu stromů,“ uvedl za ni Tomáš Mařík.

Od silnic prvních tříd má letos zmizet tisíc stromů. Od správců cest nižších tříd má ale inspekce zprávy o dalších tisícovkách, které by měly být poraženy. „Výhradně odstraňujeme poškozené stromy anebo stromy odumřelé nebo nemocné,“ vysvětluje Martina Vápeníková, tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Co mluví pro a proti alejím…

Policie má pro větší kácení jasný argument, a to lidské životy. Řidiči, kteří chybují na silnici, často umírají při srážce se stromem. Zastánci stromů ale zase poukazují na přírodní hodnoty, ráz krajiny, lepší orientaci i na to, že aleje tvoří přirozené zábrany proti sněhu v zimě a v létě poskytují stín. „Ať to konzultují třeba se silničáři, jaký to má vliv i na vozovku, na pohodu na silnici,“ říká k tomu Tomáš Mařík.

„Stromy u silnic podle mého nemají žádné opodstatnění. Doby, kdy jezdily koňské a volské potahy, jsou dávno pryč. Vozidla už nepotřebují být chlazena stínem stromů,“ myslí si naopak Luboš Veselý.

Dopravní inspektoráty v současnosti mapují překážky kolem silnic nebezpečné pro řidiče. „Ať už je to billboard, sloup veřejného osvětlení nebo strom,“ informuje policejní prezident Oldřich Martinů. A nechystá se pouze prostá likvidace překážek, ale například i konstrukce nových ochranných svodidel. Zpráva by měla být hotová do dvou týdnů.

Vydáno pod