Bursík hrozí odchodem z koalice, poslanci mu neschválili novelu

Praha - Vládní novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí neprošla ve sněmovně závěrečným čtením. Zákon upravuje podmínky, za kterých mohou občanská sdružení soudně napadnout některá úřední rozhodnutí. Ministra životního prostředí a předsedu zelených Martina Bursíka rozhořčilo, že pro zamítnutí hlasovali i někteří koaliční poslanci. Pohrozil kvůli tomu i odchodem z koalice.

Novela předpokládá, že některá občanská sdružení nebo obce by měly mít právo se soudně domáhat zrušení úředních rozhodnutí, pokud nebudou spokojeny s výsledky řízení o posuzování vlivů plánované stavby na životní prostředí. Bursík zdůraznil, že novela dávala do souladu české právo s evropskou směrnicí, a pokud by ji Česko nepřijalo, hrozí mu žaloba od Evropské komise. Brusel hrozí i pokutami, protože česká pravidla posuzování odporují evropským.

Sněmovna se bojí komplikací při stavebních procesech

Martin Bursík:

„Tohle je velmi vážné. Za stávající situace nejsem schopen předkládat návrhy zákonů za resort životního prostředí, protože neprocházejí hlasy koaličních poslanců.“

Ve sněmovně ale převážil názor, že by novela komplikovala a prodlužovala stavební procesy. Pro návrh na zamítnutí, který vznesl sněmovní hospodářský výbor, hlasovali kromě komunistů a sociálních demokratů také poslanci ODS Vlastimil Tlustý, Jan Klas nebo Jiří Janeček a poslanec KDU-ČSL Milan Šimonovský. „Opravdu by se mohlo stát, že některé stavby se tak neuvěřitelně prodraží, nebo se vůbec nebudou realizovat,“ domnívá se Janeček. Podle Šimonovského hrozí, že by se neustále pouze někdo odvolával a soudil.

Kvůli námitkám ekologických sdružení, ale i dotčených obcí se například na řadu let zpozdila výstavba zhruba dvacetikilometrového obchvatu Plzně, a tím i dokončení dálnice D5 z Prahy přes Plzeň. Žaloby ekologů komplikují také dostavbu severočeské dálnice D8 v úseku přes České středohoří. Ekologové uplatňují proti stavbě řadu námitek, některé se týkají jen procedury schvalování stavby, jiné mají základ v ochraně přírody.

Bursík prohlásil, že nyní záleží na premiérovi Mirku Topolánkovi a předsedovi koaličních lidovců Jiřím Čunkovi, jak se k věci postaví: „Je to na odchod z vládní koalice, jestliže předseda ODS a předseda KDU-ČSL nepřijdou s nějakým řešením, které by dokázalo tuto havárii, kterou způsobili jejich poslanci, zhojit.“ Podle Čunka je možná pro Bursíka překvapením, že novela neprošla: „Pro mě to ale velké překvapení není.“  Zároveň připustil, že na toto téma budou jednat předsedové koaličních stran a později i devítka koaličních lídrů. Je podle něj ale záležitostí předkladatele, aby pro svou normu vyjednal podporu. Koalice předtím o EIA nejednala.

Vinu ale ministr klade i na opozici, která se podle něj pro odmítnutí zákona rozhodla až na poslední chvíli: „Začuchali, že je to téma, na kterém by mohla koalice mít problémy najít hlasy.“ Šéf ČSSD ale uvedl, že má Bursík velkou fantazii: „Nám se prostě jeho návrh zákona nezdá být dokonalý.“

Vydáno pod