Více než třem stovkám českých obcí chybí čistička, zemi hrozí sankce

Praha - S koncem roku 2010 vyprší doba, po kterou Evropská unie ještě toleruje, že některá sídla nad 2000 obyvatel stále nemají čističku odpadních vod či kanalizaci. Přesto odpovídající zařízení podle ministerstva zemědělství stále nemá přes tři sta českých obcí, tedy skoro polovina těch, kterých se evropská směrnice týká.

Na dobudování čističek odpadních vod a kanalizace požadované úrovně bude třeba ještě vynaložit 38 miliard korun. Téměř třetinu z této částky si vyžádá dořešení situace v Praze, zejména plánovaná rekonstrukce Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Více než sedm miliard bude potřeba na dokončení projektů v Moravskoslezském kraji.

Pořídit požadovaná zařízení musí ještě 315 obcí, 321 již má hospodaření s odpadními vodami vyřešené. Nejdále jsou v plnění evropských požadavků obce na Vysočině, v Jihočeském a Plzeňském kraji.

Na dobudování čističek chybí peníze

Vybudování čističek odpadních vod v obcích, kde tato zařízení zatím chybí, komplikuje fakt, že řada z nich má s vodohospodářskými společnostmi uzavřeny smlouvy na období přesahující konec roku 2022. Kvůli tomu nemohou na stavbu čističek a kanalizace čerpat evropské dotace. Chybějící peníze tak bude nejspíše nutno doplnit formou komerčních úvěrů či z veřejných prostředků.

Unijní termín Česko nedodrží

I když dnes zveřejněné údaje jsou zatím předběžné a ty oficiální, které ministerstvo zemědělství zveřejní v březnu, mohou být mírně odlišné, je již nyní zřejmé, že dobudovat všechny potřebné čističky Česko do konce roku 2010 nestihne. Ministerstvo proto již připravuje plán jednání s Evropskou komisí, který by měl Česku pomoci vyhnout se hrozícím sankcím. O příslušném materiálu by měla koncem února jednat vláda.