Čeští lékaři umí rakovinu léčit čím dál lépe, ale stojí to miliardy

Praha - Čeští onkologové nám vystavili vysvědčení a není zrovna lichotivé. Českým mužům stále patří nelichotivý primát v nejvyšším počtu nádorů tlustého střeva a konečníku na světě a ženy jsou na tom lépe jen o trochu. Dobrou zprávou naopak je, že loni poprvé dosáhla onkologická léčba v Česku úrovně původních zemí Evropské unie.

Rakovině se v Česku bohužel stále daří. Podle statistik onemocní rakovinou každý třetí Čech a každý čtvrtý na ni zemře. Zhoubný nádor tu má přes 360 tisíc lidí. Kromě rakoviny tlustého střeva jsou hodně časté i nádory plic nebo ledvin. Špatná zpráva je i to, že rakovina prsu se objevuje u stále mladších žen. „Když jsem začínala před 45 lety, tak žena s karcinomem prsu kolem 40 let, mezi 40 a 50 lety byla skoro vzácná a dneska máme i pacientky pod 40 let,“ podotýká Jitka Abrahámová z Fakultní Thomayerovy nemocnice. 

Léčba onkologických onemocnění se ale u nás stále zlepšuje. Česká onkologická společnost stanovila před čtyřmi lety síť 18 komplexních onkologických center. Do té doby se rakovina léčila ve dvou stovkách nemocnic po celé republice. V loňském roce provedlo ministerstvo zdravotnictví v těchto centrech audity a počet komplexních snížilo na třináct, což vyvolalo vlnu kritiky.

Kvalitní léčba stojí i několik milionů ročně

Soustředěním péče do center se podařilo zavést do Česka moderní biologickou léčbu, která je cílena přímo do nádorové buňky. Je ale extrémně drahá, pro jednoho pacienta stojí od několika set tisíc do milionu korun na rok. Biologické léky mají jen komplexní onkologická centra. Lékaři se ale obávají, aby kvůli ekonomické krizi nebylo letos na drahou léčbu méně peněz. 

Aby se pacient dostal k této specializované péči, měl především popsat své potíže praktickému lékaři. Ten ho vyšetří a pošle ke specialistovi. Podle typu potíží to může být například chirurg, gynekolog či urolog. Pokud praktik potíže nebude považovat za závažné a pacient je bude mít dál, měl by se obrátit přímo na odborníka. Pokud vyšetřením zjistí rakovinu, vyhodnotí, zda je pro pacienta vhodná léčba v běžném centru, nebo potřebuje péči specialistů v komplexním centru.

„Důležité je, aby se každý člověk sám aktivně staral o své zdraví, vyhledával si správné informace, radil se s ošetřujícím lékařem a ověřoval si informace z více zdrojů,“ upozornil Vorlíček. K tomu pomohou informace na webech www.linkos.cz, www.onconet.cz a www.svod.cz.

Metastázující buňka
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org
Vydáno pod