Snowboardista nepřežil pád laviny v Jeseníkách

Jeseník - V Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle mezi Karlovem a Ovčárnou - kde platí zákaz vstupu - se dopoledne utrhla lavina a zasypala 18letého snowboardistu. Záchranářům se ho sice podařilo vyprostit, osmnáctiletý mladík ale při převozu do nemocnice zemřel. V zakázaných místech, kde lavina spadla, se pohybovalo více lidí, sníh ale zavalil jen mladého snowboardistu. Pomoc zavolal jeho kamarád. Kvůli špatnému počasí nemohl na místo přiletět vrtulník. V Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice.

První byli u mladíka dva skialpinisté, kteří se náhodou pohybovali kolem. Našli ho díky snowboardu, který z masy sněhu trčel. Skupině lidí se ještě před příjezdem horské záchranné služby podařilo asi po 15 minutách mladíka vyhrabat a zahájit resuscitaci, ve které pak pokračovala přivolaná horská služba. Záchranářům se podařilo zajistit srdeční činnost, když ale muže převáželi do Karlova sanitkou, srdeční činnost se opět zastavila. Po dvou hodinách neúspěšné resuscitace mladík zemřel.

„Jednalo se o tzv. “deskovou„ lavinu, tedy takovou, kterou sám dotyčný svým pohybem po sněhu utrhne a spustí,“ poznamenal náčelník Horské služby Jeseníky v Šumperku Michal Klimeš. Zda byl osmnáctiletý snowboardista pod masou sněhu udušen, nebo utrpěl jiná smrtelná zranění, zatím podle Klimeše není možné jednoznačně určit.

Lavina v Jeseníkách naposledy zabíjela v roce 1986

Sníh ve Velkém Kotli naposledy zabíjel v roce 1986. Lavina tehdy smetla ženu, která zemřela na rozsáhlá vnitřní zranění. V prosinci 2007 zavalila lavina tři lyžaře. Dva z nich přežili téměř bez zranění, třetí utrpěl poranění břicha. V České republice si naposledy sněhová lavina vyžádala lidský život loni o Vánocích mezi Luční boudou a Svatým Petrem u Pece pod Sněžkou v Krkonoších. Zasypala tři lidi, z nichž jedna žena strávila pod sněhem tři hodiny. Zemřela druhý den v nemocnici.

„Pokud se člověk do laviny dostane, měl by se pokusit z ní vyjet, dokud to jde. Ve chvíli, kdy jej sníh pohřbí, musí se snažit o vytvoření vzduchové kapsy, aby měl prostor pro dýchání,“ uvedl lavinový preventista jesenické horské služby Jaroslav Tejnský. Univerzální rada také zní, snažit se v lavině plavat. Po jejím zastavení je nejdůležitější setrvat na místě a vybudovat si životní prostor před obličejem a hrudníkem a zůstat v klidu. Udušení hrozí až po několika hodinách. Pravděpodobnost přežití je 86 procent. Lyžaři by měli v případě nebezpečí lavin vyndat ruce z poutek u hůlek, skialpinisté uvolnit řemínky od vázání a turisté přehodit batohy přes jedno rameno.

        ##GMAP:1288:Lavina##

Lavinové nebezpečí
Zdroj: ČT24