Na šumavském Špičáku nacvičovali záchranáři

Šumava - Sotva z vleku na šumavském Špičáku sjeli poslední lyžaři, vystřídali je na sedačkách figuranti a přímo nad vlekem se začal vznášet vrtulník. Při provozu lanové dráhy musí záchranáři počítat i se situací, kdy dojde k poruše pohonu a vysoko ve vzduchu zůstanou uvězněny desítky lyžařů, které je třeba evakuovat pomocí lezecké techniky a vrtulníku.

Letecký examinátor Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Karel Hůla informoval, že provozovatel lanové dráhy by měl v případě poruchy zajistit sundání uvězněných lidí na lanovkách do dvou hodin. Smysl akce je jasný - prověřit standardní taktické postupy při záchranných činnostech, přestože jde jen o cvičení.

Letecký záchranář Aleš Barth se nechal slyšet, že nejsložitější část akce je trefit se z vrtulníku přímo na sedačku. Pilot Michal Janeček doplnil, že jeho úkolem je udržet vrtulník v jedné poloze. Výcvik na Šumavě absolvují záchranáři pravidelně každou zimu. Kromě lanovky se zaměřují i na evakuaci osob z těžko přístupného terénu.