Modernizace vrtulníků pro mise NATO má zpoždění

Praha - Modernizace dopravních vrtulníků Mi-171Š, se kterými by měli čeští vojáci pracovat od druhé poloviny roku v Afghánistánu, má zpoždění. Opravny nicméně slibují, že všechny stroje budou i přes zdržení modernizovány do konce března, aby mohly začít potřebné vojskové zkoušky. Termín zahájení české vrtulníkové operace v rámci alianční mise ISAF nebyl zatím přesně určen, neoficiálně se nyní hovoří až o letošním říjnu. NATO by však rádo co nejdříve vědělo, kdy budou vrtulníky k dispozici.

Český velvyslanec při NATO Štefan Füle potvrdil, že ani on v současnosti nezná přesný termín nasazení vrtulníků v Afghánistánu. „Prostor pro flexibilitu ještě máme. Ale samozřejmě také máme zájem, aby spojenci věděli co nejdříve, kdy jsme tuto schopnost schopni do ISAF přivést,“ dodal. Česká republika napínala své spojence v Severoatlantické alianci už tím, že poslanci loni v prosinci neschválili plán nasazení českých vojáků v misích pro letošní rok. Upravený návrh byl nakonec odsouhlasen až na počátku února.

Zpoždění je od prosince, fatální snad není 

Vrtulníky měly být předány do poloviny loňského prosince, kdy ale začal létat jen první z nich. Druhý byl přišel na řadu letos v lednu, tři další jsou stále v dílnách.  Ani stroje, které už létají, nemají dosud všechno potřebné vybavení, i když nácvik to nijak neohrožuje. Chybí například z Ruska dodávané přídavné nádrže vyplněné speciální hmotou, která zabraňuje vytékání a vznícení paliva při průstřelu. Na vině jsou zřejmě organizační zmatky na ruské straně. „Zlá vůle tam není. Naopak, ze strany partnera je projekt vnímán jako významná komerční příležitost,“ poznamenal ředitel LOM Praha Jindřich Ploch.

Do vrtulníků pro misi je kromě ruských komponent montováno i alianční vybavení a také například - poprvé v historii českého letectva - palubní zbraně. Zcela nové má být vybavení pilotní kabiny strojů, od přídavného pancéřování po nový palubní počítač. Na vrtulnících budou čidla varující před protiletadlovými střelami, výmetnice klamných cílů a další vybavení.

V Afghánistánu mají být využívány tři vrtulníky, parlament schválil nasazení až 110 členů létajícího i pozemního personálu. Přepravní kapacity aliance v Afghánistánu nutně potřebuje. O připravované misi se ale ještě před jejím schválením bouřlivě diskutovalo, část pilotů totiž měla výhrady k údajnému nedostatečnému vybavení strojů pro náročné afghánské podmínky.

Vojenský vrtulník
Zdroj: ČT24