Novinář podal trestní oznámení na ministra Langera

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) čelí trestnímu oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z přijímání úplatku. Oznámení podal na Městské státní zastupitelství v Praze novinář Petr Tomíšek, který požaduje prověření Langrových kontaktů s podnikatelem Luďkem Sekyrou. Langer se netají tím, že za Sekyru lobboval kvůli koupi české stavební firmy Inženýrské a průmyslové stavby (IPS).

Mladá fronta Dnes (MfD) již loni v září informovala o tom, že Langer Sekyrovi pomáhal a prosazoval u Investiční poštovní banky, aby Sekyrově společnosti poskytla na nákup akcií IPS úvěr. Langer reagoval tím, že k pomoci české firmě jej motivoval patriotismus.

Novinář Tomíšek požaduje prošetření pozice, z níž současný ministr vnitra jednal. Zda při jednáních s bankou využíval svého tehdejšího postavení místopředsedy Poslanecké sněmovny, či zda vystupoval jako soukromá osoba.

Další nevyjasněnou otázkou podle něj zůstává to, jestli Langer lobboval ve prospěch Sekyrovy akciové společnosti Středoevropská stavební skutečně z čistého patriotismu, nebo jestli měl ze své přímluvy nějaký osobní prospěch - například zda mu Sekyra neposkytoval půjčky, sponzorské dary či pomoc při kampaních.

Langer prý lobbingem sledoval vykonání dobré věci

MfD zjistila propojení Langra se Sekyrou z policejních odposlechů, které jsou podle deníku součástí spisu Krakatice. Ten v letech 1999 až 2002 mapoval aktivity mafiánského bosse Františka Mrázka. MfD napsala, že Sekyra udržoval s Mrázkem kvůli chystané koupi IPS úzké kontakty. Langer tak podle MfD vlastně nepřímo pomáhal zájmům Mrázka, jenž vytuneloval z pěti bank miliardu korun a jenž je podezřelý z objednání tří vražd.

Langer Mladou frontu Dnes kvůli výrokům, které ho spojovaly s Mrázkem, v listopadu zažaloval. Brání se tím, že o Sekyrově napojení na Mrázka nic netušil. Za ministra se postavil i jeho stranický šéf a premiér Mirek Topolánek, podle kterého Langer za Sekeru lobboval, protože měl pocit, že je to dobrá věc.

Vydáno pod