Kožený v minulosti dostal pochvalné doporučení od poradce prezidenta

Praha - V kauze Viktora Koženého, který je stíhán za zpronevěru a úplatkářství se objevila nová fakta. V roce 1997, kdy se ucházel o privatizační projekty v Ázerbájdžánu, kde nakonec stejně jako v České republice podváděl, ho tamním úřadům písemně doporučil tehdy poradce, nyní kancléř prezidenta Jiří Weigl. Dopis, který byl součástí amerického soudního spisu, získal týdeník Respekt.

Weigl napsal doporučující dopis na přání tehdejšího premiéra Václava Klause. V listu reagoval na dotaz ázerbájdžánského prezidenta, kterého zajímalo, zda je Viktor Kožený spolehlivý partner. Na základě doporučení se kontroverzní podnikatel dostal se svými americkými partnery v Ázerbájdžánu k rozsáhlým privatizačním projektům. Jeho aktivity v zemi však provázelo úplatkářství a podvody, ze kterých později vyplynuly Koženého největší trestní kauzy.

Z Weiglova dopisu:

„Jeho zkušenost může být, podle mého názoru, přínosná pro úspěch každého privatizačního programu.“


Kancléř prezidenta a člen národní ekonomické rady vlády pěl oficiální chválu na Koženého v době, kdy podnikatel již žil s irským pasem na Bahamách. Již v době, kdy Weigl dopis napsal, Koženého popisovala média jako kontroverzního muže české privatizace. „Bylo to v době, kdy nebyl stíhaný, nebyl odsouzený,“ řekl České televizi na svou obhajobu Weigl.

Koženého za jeho aktivity pronásleduje hned několik států. O jeho vydání usiluje i Česká republika. Zatím si ho ale vychutnávají britské a americké soudy. Zatímco v Londýně dosáhl kontroverzní finančník toho, že mu soud odblokoval bankovní konta, na kterých má kolem 177 milionů dolarů, v Americe na něj čeká žaloba ázerbájdžánských investorů. Soud v této kauze by mohl zasednout v červnu.

Vydáno pod