Soudce: Vyčíslit odškodnění při záměně dětí byla nelehká záležitost

Praha - Za záměnu dětí v třebíčské nemocnici dostanou obě holčičky i jejich rodiče odškodné v souhrnné výši 3,3 milionu korun. Vzhledem k tomu, že případ je zcela netypický, měl soudce Michal Ryška z Krajského soudu v Brně těžkou pozici při stanovení odškodného. Nakonec ale soudce rodinám přiznal nejvyšší přiznané odškodné za způsobenou citovou újmu v České republice. Každý ale dostal odškodnění v jiné výši.

Pro soudce nejsou přesně vymezená kritéria, podle nichž by musel v případě podobných odškodnění postupovat. „Stanovení výše částky je věcí volné úvahy soudu, která nesmí být svévolí a musí být odůvodněna,“ uvedl Ryška v Interview ČT24 s tím, že by celý proces spíše označil jako uvádění mediální reality na pravou míru, kdy se musel rozplést na první pohled černobílý případ. Soudce také popřel, že by výše odškodného za desetiměsíční záměnu byla nepřiměřeně vysoká, a označil takový názor za optický klam. „Musíte si uvědomit, že jde fakticky o šest zcela samostatných individuálních rozsudků osobnostních nároků žalobců,“ argumentuje Ryška. Nejvyšší odškodné milion korun si odnesla Jaroslava Čermáková.

Přiznané odškodné:

  • Libor Broža - 350 000 korun 
  • Jaroslava Trojanová - 700 000 korun
  • Nikola Veronika Brožová - 150 000 korun    
  • Jan Čermák - 800 000 korun  
  • Jaroslava Čermáková - milion korun
  • Veronika Nikola Čermáková - 300 000 korun
Interview ČT24

Každý dostal, kolik si zasloužil

Že obě rodiny dostanou odškodné, se obecně předpokládalo. „Když soud hodnotí minulé děje, nemůže vycházet ze současné situace, ale z pohledu osob, které se tehdy v situaci nacházely, a s ohledem na informace, které měly,“ upozornil ale Ryška na důvod, proč se rozhodl dát každému odškodnění jiné. Musel například vzít v potaz, že otec jednoho dítěte Libor Broža udělal bez vědomí matky testy dítěte, což sice není zatím protiprávní, ale například německé soudy to považují za protiprávní zásah do práv matky i dítěte.

Když testy vyloučily otcovství, bylo v Brožově rodině značné podezření na záměnu dětí, ale s oznámením otáleli. Přitom všichni zúčastnění uvádějí jako svoji újmu, že nemohli strávit se svými dětmi první měsíce jejich života. Místo toho Libor Broža prvně řešil zrušení otcovství, aby nemusel na dítě platit.

Soudce také bral v potaz, že jedna rodina poskytovala mimo zpravodajství ještě svůj příběh dalším českým a německým médiím a dostávala za něj desetitisícové honoráře. Některé z nich posléze u soudu nepřiznala.

Obě děti podle psychologů trpěly jinak

Různá odškodnění dostaly dokonce i obě děti, odborníci na dětskou psychiku totiž poukázaly na rozdílné prostředí, ve kterém se děti pohybovaly. „Veronika, která šla z harmonického prostředí Čermákových do prostředí Brožových, kteří se na ni těšili, neutrpěla zdaleka takovou újmu, jako Nikolka, která šla z rozhádaného prostředí Brožových do rodiny Čermákových, která se tím ocitla v rodinné krizi. Tam je to riziko psychických potíží daleko větší,“ vysvětlil soudce.