Za Kaplického knihovnu se demonstrovalo. Knihovna ale možná není potřeba

Praha - Pražané, politici, známé osobnosti a studenti dnes přišli v metropoli podpořit výstavbu nové Národní knihovny podle návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického. Podle policie přišla tisícovka lidí, organizátoři odhadli počet přítomných na dva tisíce. Organizátoři z iniciativy Demokracie staví tvrdí, že za nerealizováním projektu stojí politikaření, nikoli věcné argumenty. Manifestaci nazvali Postavme se ke knihovně čelem. Akce se účastní i mnohé význačné osobnosti kultury a politiky. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z malého improvizovaného pódia u sochy Jana Husa řekl, že příznivci knihovny by se neměli nechat zastrašit. Stavbu nové budovy může ale ještě ovlivnit fakt, že ministerstvo kultury má k dispozici novou expertizu, podle které jsou stávající prostory Národní knihovny dostačující.

„Plán na knihovnu, jak ho architekt Kaplický navrhl, považuji za nesmírně důležité dílo, které bychom měli uskutečnit,“ řekl Schwarzenberg. Praha podle něho „není konzerva“ a moderní stavbu, jakou je blob, si zaslouží. Knihovna by neměla stát „zastrčená někde v ďolíku“, řekl. Významné místo, jako je Letná, si podle Schwarzenberga zaslouží právě stavba Kaplického, nikoli spekulanti.

Magistrát nepovolil pódium pro hudbu

Pořadatelé původně chtěli postavit na náměstí velké pódium, kde měla vystoupit třeba kapela Tata bojs nebo zpěvačka Lenka Dusilová. „Mělo jít o program komponovaný z vystoupení významných osobností, které v několika větách vysvětlí, proč se staví ke knihovně čelem, tedy proč její stavbu podporují, a tyto výstupy měly být proloženy několika hudebními vystoupeními,“ vysvětluje Jan Libíček, spoluorganizátor akce.

„Bohužel magistrátu se myšlenka takové manifestace nelíbila, a proto nám instalaci profesionálního pódia a ozvučení nepovolil,“ dodává Libíček. Magistrát odůvodnil své rozhodnutí tím, že při podobných akcích se pódia nikdy nepovolují, a to kvůli bezpečnosti. Hudba na náměstí přesto zazněla. Herečka Aňa Geislerová na protest improvizovaně zapěla část písně americké skupiny Red Hot Chilli Peppers a prohlásila, že současné zástupce na pražské radnici už volit nehodlá.

Přijďte dát knihy na Letnou, vyzvali organizátoři

Happening uzavřel krátký pěvecký pozdrav skupiny Tata Bojs. Příchozí si mohli koupit trička a placky na podporu knihovny nebo podepsat petici. Organizátoři všechny vyzvali, aby přesně za týden přišli dát knihy na místo, kde by měl blob stát, tedy na Letnou.

„Není možné, aby diletanti vydávali soudy o architektuře,“ řekl novinářům textař a podnikatel Michal Horáček. Akce se zúčastnili také „zelení“ ministři pro lidská práva a školství Michael Kocáb a Ondřej Liška. Místopředseda KDU-ČSL David Macek lidem v nadsázce jako Moravan řekl, že si mají dát Pražané pozor, aby jim Morava blob neodvezla. Mezi protestující přišli také režiséři Jan Svěrák a Olga Sommerová.

Žádná nová knihovna možná nebude

Podle informací ČT má ministerstvo kultury k dispozici novou expertizu, podle které jsou stávající prostory Národní knihovny dostačující. Nebude se tedy možná muset stavět žádná nová budova.

Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Podle iniciativy stavbě nebrání právní nebo formální překážky, nýbrž politická vůle. Na podporu projektu vzniká také veřejná sbírka, kterou organizuje Nadační fond pro knihovnu.

Proti knihovně se postavil prezident Václav Klaus a pražští politici včetně primátora Pavla Béma. Příchozí Klause i Béma kritizovali, o čemž svědčily i transparenty jako „Bém a Klaus z Česka raus“ a „Chobotnice na Hrad a Klaus na bagr“.

Kaplický, který je široké veřejnosti v Česku znám právě především díky návrhu nové budovy Národní knihovny, zemřel náhle 14. ledna.