Senáty vysokých škol založily novou platformu Pro vzdělanost

Hradec Králové - Zástupci akademických senátů převážně humanitních fakult vysokých škol z celé České republiky dnes v Hradci Králové založili platformu Pro vzdělanost. Akademická obec odmítá způsob přípravy reformy vysokého školství, platforma by měla její postup koordinovat. Přes pět desítek zástupců akademických senátů zároveň přijalo prohlášení, ve kterém kritizují Bílou knihu terciárního vzdělávání, a žádají, aby se o reformě diskutovalo za široké účasti akademické obce.

„Prvním krokem platformy bude distribuce našeho prohlášení a pokus získat co největší podporu z akademické obce. V druhém kole se budeme snažit shromáždit co nejvíce nápadů, kterými by bylo možné upozorňovat na situaci kolem reformy vysokých škol, a pokusíme se také jednat s ministrem školství,“ informoval jeden z pořadatelů setkání Josef Šlerka.

Pokud ministerstvo nebude se zástupci platformy jednat a nevyslyší jejich připomínky, zvažují její členové i protesty. „Budeme dělat takové akce, abychom byli vidět. Jestli to případně budou akce v podobě stávek či různých týdnů neklidu, je otázkou další koordinace mezi jednotlivými fakultami,“ dodal Šlerka.

Akademikům vadí nekonkrétní řešení financování univerzit

Prohlášení kritizuje takzvanou Bílou knihu a způsob její přípravy, který označuje za nedemokratický. Signatáři například rázně odmítají omezování samosprávy vysokých škol. Návrh reformy podle nich nenabízí ani realistické řešení podfinancování vysokého školství: „Zvýšení příspěvků ze státního rozpočtu se neplánuje a chybějící prostředky nemohou být dorovnány pouhým zapojením soukromých zdrojů.“

Univerzity mají k Bílé knize různé výhrady, nejvíce jim vadí nekonkrétní řešení problému financování univerzit. V pracovní skupině, která bude zákon připravovat, má akademiky zastupovat Česká konference rektorů a Rada vysokých škol.

Studenti na přednášce
Zdroj: ČT24