Soud: Kubice ani vnitro se za Kubiceho zprávu ČSSD omlouvat nemusejí

Praha - Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice a ministerstvo vnitra se nemusejí omluvit sociálním demokratům kvůli takzvané Kubiceho zprávě a nemusejí jim ani zaplatit milion korun. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud, který tím zamítl žalobu ČSSD. Žalobu podala ČSSD na vnitro a Kubiceho právě kvůli jeho zprávě - ta unikla na veřejnost krátce před parlamentními volbami v roce 2006. Podle ČSSD ale byla nepravdivá a poškodila dobrou pověst strany.

„Považujeme tento rozsudek za nesprávný. Je bohužel špatnou zprávou pro ochranu demokracie v České republice,“ vyjádřil nesouhlas s rozsudkem právní zástupce ČSSD Jaromír Císař. Jan Kubice naopak podle svých slov rozsudek očekával a vítá.

Soud konstatoval, že tzv. Kubiceho zpráva byla vypracována v intencích zákona o policii a samotným jejím sestavením a zformulováním nemohlo dojít k žádnému excesu, jak argumentoval právník ČSSD Císař. Soud navíc upozornil, že v Kubiceho zprávě není žádná konkrétní zmínka o straně, byť jsou v ní zmiňováni vysocí straničtí představitelé sociálních demokratů. Hned po vyřčení rozsudku právní zástupce ČSSD oznámil, že se odvolá k vrchnímu soudu. Také Jiří Paroubek reagoval, že půjde s žalobou klidně až do Štrasburku.

Jan Kubice:

Žalobu v souvislosti s Kubiceho zprávou nepodala jen ČSSD, ale i osobně její šéf Jiří Paroubek. Ten policii a Kubiceho viní ze zásahu do politického boje ve volbách. „Myslím, že je to logický krok, protože zatím všechna ta trestní oznámení byla zametena státním zastupitelstvím nebo policií pod koberec. A myslím si, že takhle si z toho nikdo legraci nesmí dělat,“ konstatoval Jiří Paroubek.

Vyšetřovací komise o Kubiceho zprávě ve sněmovně zatím nevznikne

Poslanci dnes neschválili návrh Jeronýma Tejce (ČSSD) na to, aby se dnes v Poslanecké sněmovně projednával vznik komise, která by měla prověřit vznik Kubiceho zprávy a jak se dostala na veřejnost. Pro návrh hlasovalo pouze 69 poslanců ČSSD a 24 komunistů. Vládní koalice byla proti. „ODS zabraňováním vzniku vyšetřovací komise v této závažné věci, která ČSSD poškodila při sněmovních volbách před dvěma a půl lety, jen ukazuje, že nechce, aby pravda vyšla najevo,“ reagoval na výsledek hlasování předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Kubiceho zpráva: Organizovaný zločin prorůstá do státní správy

Kubice ve sněmovně řekl, že tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. V dokumentu se mimo jiné objevilo podezření, že Paroubek jako tehdejší premiér měl něco společného s vraždou podnikatele Františka Mrázka, organizoval daňové úniky a tlačil na ministra vnitra, aby zařídil vazbu podnikatele Tomáše Pitra.

Informace ze zprávy, kterou důstojník předložil v květnu 2006 na zasedání sněmovního branného výboru, se dostaly na veřejnost čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny. A to navzdory tomu, že dokumenty byly v režimu utajení. Národní bezpečnostní úřad v souvislosti s únikem zprávy do médií pokutoval devíti tisíci korunami Ivana Langera a pokutu 25 tisíc korun později dostal i poslanec Pavel Severa. Oba prý nechali dokumenty bez dozoru.

Paroubkova stížnost na Kubiceho zprávu
Zdroj: ČT24