Recidivista pracoval pro církev a zřejmě jí zpronevěřil deset milionů

Praha - Pražští policisté hledají 36letého zaměstnance Českobratrské církve evangelické Vladimíra Prokopa, kterého podezírají ze zpronevěry církevních peněz. Muž, který pracoval jako ekonom, pravděpodobně neoprávněně převedl z účtu organizace deset milionů korun na tři jiná konta. V případě odsouzení mu hrozí až 12 let vězení.

Muž byl za podobnou trestnou činnost už patnáctkrát stíhán, devětkrát dokonce skončil ve vězení. Policisté po něm pátrají také proto, že nenastoupil k poslednímu výkonu trestu, ke kterému byl odsouzen za podvod.

Muž pracoval v hlavním centru církve v Jungmannově ulici od srpna loňského roku. Peníze začal podle policie zpronevěřovat v polovině prosince. V pátek 23. ledna ze zaměstnání bez vysvětlení odešel a místo jeho dalšího pobytu policisté neznají. Kvůli případu bude v úterý zasedat nejvyšší orgán církve - synodní rada. Podle mluvčí církve Ivany Benešové vyvodí rada ze situace důsledky. „Chod církve snad ztráta peněz neohrozí,“ dodala mluvčí.

Prokop by měl podle policie jezdit červeným vozem Škoda Fabia s registrační značkou 9A6 9197. Jakékoliv informace o něm mohou občané sdělit na tísňovou linku.