V Chrudimi zahynul při seskoku vojenský parašutista

Chrudim - Při seskoku padákem zahynul dnes u Chrudimi vojenský parašutista. Přesnou příčinu neštěstí už vyšetřují kriminalisté i vojenská policie. Na místo dorazil i státní zástupce. Obětí neštěstí je jeden z vojáků chrudimské posádky. Armáda ustanovila vyšetřovací komisi. Na místo neštěstí míří také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Voják spadl z výšky asi 700 metrů a na místě zemřel. Podle mluvčí chrudimské policie Věry Hamáčkové byla nařízena soudní pitva a celý případ přebírá služba kriminální policie a vyšetřování.

„Dnes ve 14:30 hodin při provádění cvičných seskoků na letišti v Chrudimi utrpěl smrtelné zranění třicetiletý nadrotmistr, příslušník 43. výsadkového mechanizovaného praporu,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Za sebou měl řadu seskoků. Příbuzní se o jeho smrti dozvěděli ještě odpoledne.

„Nechtěl bych spekulovat, zda to byla závada padáku nebo selhání lidského faktoru. To nám ukáže až vyšetřování vojenské policie. Nyní musíme vše oznámit rodině,“ uvedl velitel 43. výsadkového motorizovaného praporu v Chrudimi Zdeněk Kolář.

Neštěstí se stalo při vojenském cvičení testování nových padáků. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek uvedl, že s testovanými padáky dosud nebyly žádné problémy. „Pracují vyšetřovací komise a já sám jsem ustanovil svou vyšetřovací komisi. Paní ministryně Vlasta Parkanová sem posílá komisi inspekce ministryně obrany,“ uvedl na místě neštěstí Picek.

Amatérský parašutista se v Chrudimi zabil i v roce 2007. Při seskoku se čtyřiašedesátiletému muži neotevřel padák, dopadl do chrudimského sídliště mezi domy a na místě zemřel.

S padáky měla ale armáda problémy i v minulosti  - například v roce 1993 koupilo ministerstvo obrany za 130 milionů korun 550 kusů, a jak samo později přiznalo, nekvalitních, později po tragédii je samo zakázalo používat. Jednu z dalších milionových zakázek zase šetřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podobně tragický případ jako teď v Chrudimi se v posledních letech ale v Česku nestal.