Hromadnou fotografií protestují kojící ženy proti Facebooku

Praha - Pod heslem "Odhalená prsa kojící ženy na internet patří" se dnes v Praze sešlo osmašedesát českých kojících matek k hromadnému fotografování, aby tak reagovaly na postup internetového portálu Facebook. Portál po stížnostech některých uživatelů odstranil ze stránek vybrané fotografie s tematikou kojení. Protestní akce se koná pod záštitou internetového serveru o mateřství Babyweb.cz.

„Byl to naprosto spontánní nápad a chtěly jsme, aby naše reakce byla co nejpřirozenější,“ hodnotí akci její pořadatelka a šéfredaktorka serveru Babyweb.cz Jarmila Jelínková s tím, že kojení na veřejnosti je přirozená věc. Podle Jarmily Jelínkové to platí rovněž pro fotografie kojících žen, nijak nepřekračující etické meze.

Fotografka Sára Saudková a autorka hromadného obrázku kojících žen považuje postup portálu Facebook za hloupost. „Z internetu se mají stahovat obrázky, které ponižují lidskou důstojnost nebo ukazují násilí, ale co je proboha špatného na tom, že maminka krmí své dítě,“ říká fotografka s tím, že jde o přirozenou a krásnou věc.

Podle mluvčího Schnitta jde především o bezpečný Facebook

Poté, co si někteří uživatelé sociální sítě Facebook stěžovali na pohoršující obsah fotografií kojících matek, se rozhodli administrátoři cenzurovat obrázky, které odhalují příliš velkou část prsu. Majitele a majitelky profilů zásahy pohoršují.

Mluvčí sítě Facebook Barry Schnitt médiím oznámil, že většina kojících fotografií na stránce zůstala. Portál odstranil především ty, na které upozornili ostatní uživatelé. Podle Schnitta se jedná o snímky, které obsahují „plně odhalená ňadra (kde je vidět bradavka nebo prsní dvorec).“ Takové obrázky považuje mluvčí za porušení pravidel o neuveřejňování obscénních, pornografických nebo sexuálně explicitních materiálů. Pro Schnitta jde o cestu, jak zůstane Facebook bezpečný pro všechny uživatele, včetně dětí.

Boj proti Facebooku jako boj za vnímání mateřství

Specifická protestní akce také upozornila na podmínky, které na kojící matky v České republice čekají. Řada z nich by uvítala více speciálních prostor, kde by mohly své děti nakrmit. V restauracích, obchodních centrech nebo na úřadech totiž obvykle zázemí pro kojení nebo přebalování chybí. Matky si stěžují, že jim chybí alespoň trochu soukromí. „Pro dítě to je mnohem lepší, protože matka je uvolněná, dítě se může v klidu přisát a z matky necítí žádnou nervozitu,“ řekla účastnice fotografování Anna Škopková-Čejková.

  • Podpora veřejného kojení zdroj: Facebook http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64341.jpg
  • Účastnice akce Anna Čejková-Škopková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64354.jpg