Klaus přijal arcibiskupa Causera, plánovali návštěvu papeže

Praha - Prezident Václav Klaus přijal arcibiskupa Diega Causera, mimořádného a zplnomocněného velvyslance Svatého stolce v České republice. Skoro hodinu spolu mluvili o chystané návštěvě papeže Benedikta XVI. Hrad potvrdil, že přijede nejspíš koncem září a stráví v Česku dva až tři dny. Návštěvu připravuje Česká biskupská konference spolu s Kanceláří prezidenta republiky. První návrh programu navštěvy zašlou úřednící do Vatikánu během několika dní.

Podle Causera zatím není konkrétní datum příjezdu oficiálně potvrzeno. Papežský nuncius předpokládá, že bude známo tři až čtyři měsíce před papežovou návštěvou Papež minulý týden potvrdil, že navštíví Česko na konci září, tedy v době svátku českého patrona a světce sv. Václava.

Causero už minulý týden jednal o přípravách návštěvy s českými a moravskými biskupy. Společně pověřili biskupa Václava Malého, aby přípravy koordinoval. Biskupové chtějí, aby se papež v Praze setkal s Klausem a navštívil katedrálu sv. Víta. Jeho cesta by podle biskupů pak mohla směřovat na Moravu.

Návštěvu papeže v Česku budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření, policie jen čeká na podrobnosti z Hradu: „Opatření je vždy nutné ušít v podstatě na míru té konkrétní osobě, přesné trase, po které se bude pohybovat a přesnému programu,“ vysvětluje mluvčí Policejního prezídia David Kubalák.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází z Německa. Zvolen papežem byl 19. dubna 2005. V úřadu nahradil Jana Pavla II., který byl papežem od roku 1978. Jan Pavel II. navštívil Českou republiku třikrát, naposledy v roce 1997.