Před soudem dnes stane bývalý elitní policista Pichlík

Praha - V Praze dnes začíná hlavní líčení v případu bývalého vysoce postaveného důstojníka pražské policie Zdeňka Pichlíka. Obžaloba jej viní z toho, že chtěl v několika trestních kauzách nezákonně ovlivnit vyšetřování či dokonce soudce. Kvůli údajnému zasahování do nezávislosti soudu a zneužívání pravomoci veřejného činitele jsou spolu s ním stíháni ještě další tři muži. Zdeňku Pichlíkovi hrozí až deset let vězení.

S Pichlíkem měl dnes u soudu stát také jeho kolega a bývalý elitní důstojník pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem Petr Šíma. Jeho stíhání ale bylo zastaveno, protože Šíma již zemřel. Před soudním senátem by se měli objevit také ti, kteří po Pichlíkovi požadovali zásah do soudního líčení ve vlastní prospěch.

Bývalý šéf pražské služby kriminální policie a vyšetřování měl zasahovat třeba do trestního řízení s podnikatelem Milošem Jakubíčkem. Ten údajně Pichlíka se Šímou naváděl k tomu, aby ovlivnili trestní řízení v jeho případu spjatém s lichvou tak, aby se vůbec nedostal k soudu. V další kauze měl Pichlík obviněnému dokonce slíbit ovlivnění člena senátu Vrchního odvolacího soudu.

Vydáno pod