Stát dá na zateplení rodinných domů desítky miliard korun

Praha - Na zateplení rodinných domů budou moci jejich majitelé od jara dostat peníze od státu. Státní fond životního prostředí spolu s resortním ministerstvem totiž připravuje dotační program, který má disponovat desítkami miliard korun.

Průlom v dotacích přijde 1. dubna, kdy úřady vyhlásí nový program, jenž potěší hlavně rodiny, které plánují zateplení domů. Mluvčí Ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová doporučuje sledovat stránky Fondu životního prostředí, kde budou veškeré informace.

Ve výhodě budou hlavně majitelé starších domů. Hraničními adepty budou nejspíš stavby ze začátku devadesátých let. Víc zatím úřady neprozradí, program se totiž ještě dotváří. „Náš velmi ambiciózní výhled je dotace až čtvrt milionu domácností v průběhu nejbližších několika let,“ tvrdí ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Zamýšlené desítky milionů korun pro dotace získá stát prodejem emisních povolenek. Půjde o staré přebytky, které koupí Japonci. Stát chce pak většinu prodat v aukcích. Těch, kteří už své domy zateplili nebo mají rozděláno, se program netýká. Nově však počítá s dotacemi na stavby pasivních, energeticky nenáročných domů a pokračuje v podpoře obnovitelných zdrojů energie.

„Oproti loňsku bude letošek štědrý i pro obyvatele paneláků,“ říká Krebsová. V rámci programu Panel je podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj Hynka Jordána vyhrazeno na výměnu oken a zateplování až 3,5 miliardy korun, třináct miliard pak bude k dispozici v Bruselu.

Vydáno pod