Česko bude brzy naplno čerpat evropské peníze, slibuje nový ministr

Praha – Problémy s čerpáním evropských fondů jsou odkazem vlád ČSSD, vzkázal nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda krátce poté, co se ujal úřadu. Nový šéf ministerstva pro místní rozvoj tak reagoval na kritiku představitelů sociální demokracie, podle kterých je situace s čerpáním peněz z evropských fondů kritická. Česko z nich bezproblematicky čerpá a Svoboda se chystá upravit tzv. monitorovací systém tak, aby nenastaly problémy ani v budoucnu.

Česko dosud čerpalo evropské peníze podle provizoria, protože se před pěti lety Evropské komisi nelíbil navržený monitorovací systém. Ministerstvo pro místní rozvoj mělo do pěti let navrhnout nový systém. Cyril Svoboda řekl České televizi, že ačkoli se o tom nehovořilo, úřad na novém způsobu monitorování čerpání evropských fondů pracoval.

„Narovnáme se s těmi, kteří teď poskytují tu službu a otevřeme šanci k transparentnímu řešení do budoucna,“ přiblížil Cyril Svoboda rámec svého dalšího konání. Jak konkrétně se hodlá ministerstvo postavit k problémům s čerpáním bruselských peněz, chce ministr Svoboda oznámit příští úterý.

Evropská komise nedávno naznačila, že kdyby Česko čerpalo z evropských fondů naplno, výrazně by mu to mohlo pomoci překonat probíhající finanční krizi. Podle Cyrila Svobody bude republika čerpat sto miliard korun ročně, kabinet prý chce použít pro boj s krizí i tento prostředek.

Nový ministr podotkl, že nepřišel svůj úřad zrušit, jak se minulý týden spekulovalo. „Toto ministerstvo tu je a má být. Chci motivovat lidi k práci a chci, aby do té práce chodili rádi, protože slouží vlasti,“ uvedl Cyril Svoboda, pro kterého je ministerstvo pro místní rozvoj již čtvrtým ministerským úřadem, který vede.